Ska man undvika tillsatser i maten?Är de farliga?

Igår hade vi näringslära med Jill Holmström. Hon krossade ett par myter vilket alltid är härligt. Den ena myten – den om att tillsatsämnen, alla de där “hemska e-ämnena”  är farliga – krossades. Visst finns det mer eller mindre nödvändiga e-ämnen i livsmedel – Jag brukar till exempel försöka välja bort livsmedel som innehåller smakämnen och färgämnen (Jag köper hellre “Smör” än Lätt & Lagom, Lätta, Flora etc. som egentligen är gråa sörjor där man tvingas tillsätta smakämnen, aromer och färgämnen för att det ska likna den verkliga produkten “Smör”) – men andra fyller en vettig funktion och – Nej, tillsatser är inte farliga.
Ett problem däremot är när tillsatsämnen tar plats från näringsämnena och därmed gör livsmedlet mindre näringsrikt.
Mitt hetaste tips är att man själv läser om vilka e-ämnen som används i ett livsmedel och sen går in här och ser vad det egentligen är.  Många gånger är det urenkelt att göra en egen bedömning om huruvida man vill köpa den produkten eller inte.
Jag personligen tror att vi har ett ännu större problem i att vi ibland (ofta?) väljer dålig mat (snabbmat eller annan restaurangmat som inte är vald ur näringssynpunkt), äter socker i olika former (utan att tänka på det?), röker, dricker alkohol, inte får i oss tillräckligt med omättat fett och d-vitaminer och så vidare… Jag tror att vi borde börja titta där istället även om det ena inte behöver utesluta det andra.
Skärmavbild 2015-10-28 kl. 06.28.14
 

0 thoughts on “Ska man undvika tillsatser i maten?Är de farliga?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *