Varför blir man sjuk så fort man är ledig?

Brukar du bli sjuk så fort semestern startar? Det är faktiskt inget orättvist och slumpartat öde som drabbar dig utan det har sina logiska orsaker. Först och främst – långvarig stress på för hög nivå är negativt. På många plan. Kan vi vara överens om det? Och det är klart att när kroppen är stressad så kickar ju allt igång och fokuserar på att hantera just stressen. Men sen, sen när du – pang – över en natt (när ledigheten startar) lugnar ner dig och landar, ja men då kommer sjukdomen som ett brev på posten. Hur ska man nu undvika det här då? För ibland är det ju oundvikligt att stressa.

  1. Se till att ha luft i vardagen. Boka in lite tid mellan dina möten och åtaganden. Först och främst så kan möten dra ut på tiden (med resultatet att du är sen hela dagen och går omkring och känner dig stressad för jämnan), och sen så är det också bra för att du ska hinna varva ner emellan.
  2. Sov! Sov! Sov! Sov åtta timmar per natt! Sömn är viktigare än “egentid när barnen har gått och lagt sig”. Att sova är egentid och viktigare än de där två sista timmarna med slösurf eller tv-tittande.
  3. Varva ner – försök att planera så att du inte går från ett tempo på 190 km/ h till 30 km/ h på bara några timmar. Nedvarvning kräver dock lite planering som är värt att börja tänka på redan någon månad innan ledigheten.
  4. Drick vatten! Även om du häller i dig kaffe och en massa annat – så drick mycket vatten också. Lite då och då under hela dagen. Det funkar inte att hälla i sig en liter på morgonen och så är man färdig, nej du behöver lite under hela dagen.

Om du ändå blir sjuk, dunderförkyld, ja men grattis – då är du i alla fall klar med det viruset för i år!il_fullxfull.443747659_tfbi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *