Starta företag ensam eller med en medgrundare?

Nu har jag drivit företag både med medgrundare, partners och ensam… och jag skulle säga att det är allra bäst att göra det tillsammans med någon. Med en medgrundare med andra ord. Sen om man även har partners, till exempel i form av medarbetare som verkligen tror på produkten eller idén och har lust att få en del andelar och kanske lite lägre lön, det spelar mindre roll. Det kan man ha, eller inte. Men det här med att vara två stycken som startar bolag ihop – det tror jag verkligen på i längden. Både för att det är härligt att ha någon med sig i både med- och motgångar (Jag älskar Vi-känsla i alla slags relationer och drar mig helst ur om den inte finns. Och vad vi-känsla är kan tyckas vara diffust men jag tycker att det handlar om att vad som än händer så är det liksom vi som kör, och det innebär en ömsesidig respekt mot varandra och en trygghet i att man vill vara “vi”.) men också för att arbetsbördan ju blir… hälften. Eller det beror ju förstås på hur man ser på det. Det ska ju ut två löner istället så det beror ju på vad man gör, men rent mentalt så har man liksom säkerheten att om jag blir sjuk så kan jag faktiskt vara hemma några dagar, och min medgrundare kan täcka upp. Nu har ju jag så himla bra kollegor som är långt ifrån beroende av mig, men ändå.
Så om jag någon gång skulle satsa på nåt nytt (Nu kör jag PR with an Edge på heltid, med undantag för att jag är Personlig tränare på fredagar – men man vet ju aldrig vad som händer i framtiden) så skulle det nog vara tillsammans med någon annan. Och då med en person som kompletterar mig – som liksom vill göra de saker som jag tycker är tråkiga och som inte vill göra det som jag går igång på. Och så skulle jag se till att vi var tydliga mot varandra och hade väldigt tydliga roller. Precis som i alla relationer så tror jag att tydlighet och framförallt tydliga roller är viktigt. Det är väldigt bra att veta var man har varandra och vem som gör vad. Så slipper det gå en massa energi till frågetecken och eventuella missförstånd.
Så ja, gärna en medgrundare nästa gång! Om det blir fler företag? Jajamensan, det är jag rätt säker på. Inte nu, vill först bygga upp PR with an Edge, men nån gång i framtiden – Absolut! Det här är funderingar som jag sitter och klurar på, på ett tåg mot Stockholm. Med en hand som ser helt galen ut.Bild 2016-03-10 kl. 14.52 #3
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *