Sluta hyvla bort delar av kvinnokroppen

Det är så sorgligt att vi fortfarande inte har kommit nån vart när det gäller kvinnokroppen och hur den ska se ut. Visst, nu har man ofta med en “mullig person” i olika sammanhang, men då är det en invald outsider, och man gör en grej av det, och förväntar sig dessutom applåder och uppmärksamhet.
Jag förstår grejen med att man vill ha modeller som man tycker kan lyfta ens varumärke, men det jag inte förstår är hur man kan vilja ha en och samma, extremt smala, kroppstyp till allt. För det är ju så det ser ut. På bild. Men inte i verkligheten. Man ska självklart inte välja modeller som inte tilltalar en, utseendemässigt, men det finns för tusan mängder av snygga modeller som inte är pinnsmala! 
Det är så otroligt ängsligt av alla i branschen som inte gör nånting åt det här och tar ansvar. För det är sinnessjuka kroppsideal som knappt existerar i verkligheten. Få människor ser ut som dagens “normalmodell”. Vill vi verkligen att våra barn ska behöva se upp till de här sjuka idealen?

Retuschera på bara – men ta inte bort en hel tillbyggnad!

Ännu värre är att när man väl har hittat en snygg modell, som dessutom är väldigt smal, ja men då ska man ta bort några lager av hennes redan “perfekta” kropp. Jag är inte alls emot att man snyggar till bilder, det är väl jättebra och helt självklart precis som att man snyggar till bilderna på hus, inredning, natur, prylar, mat och allt annat. Men man tar ju inte bort en hel tillbyggnad. Eller skalar av en bit av diskbänken. 
När jag, för flera år sen, frilansade för Aftonbladet så kommer jag ihåg att min fotografkollega (Vi gjorde reportage, och jag skrev medan han fotade) var tydlig med att man aldrig. Aldrig! skulle förändra något i bilden så att den ljög. Hängde det en ful lampa i fönstret så gjorde det, den retuscherade man liksom inte bort bara så där. Men stora bitar av kvinnokropparna retuscherar vi bort, det är det som är så jäkla sjukt. Varför? Det blir ju inte en sanningsenlig bild, och vad är grejen? Att en mage måste gå inåt och att det inte får finnas något fett på låren? Att våra ögon ska vänja sig vid det? För det är ju det som händer. Vi vänjer oss vid det, och det blir normalbilden för hur en kvinnokropp ska se ut. (Hjälp!) Det finns väl hur många snygga tjejer som helst som har normala, långa, kraftiga, korta, asymmetriska… you name it… kroppar, och som det hade varit så mycket lättare (och sundare) att se upp till och vilja se ut som. Som inte har borthyvlade magar.
Att förbättra bilden så att man får lite mer lyster i huden, snyggare färger och så – Jaaaa! Gör det för all del! Men att ta bort hela, små eller stora partier av kroppen – Det är bara förnedrande.
När jag gick i högstadiet så var hon näst längst till vänster, Jennie Garth, en väldigt smal tjej. Idag skulle hon vara… mullig modell eller?2ACAE40400000578-0-image-m-15_1437698212644Idag är det mer så här man ser ut om man är smal. Jag har ingen aning, men är rätt säker på att man har hyvlat bort både mage och insida lår. fashion-model

“Det är ju det som säljer”

Det där argumentet att “Det är ju det som säljer, vi önskar också att vi hade kunnat göra nånting åt det här men det går ju inte…”, eller “Ja men provkollektionerna är tyvärr i såna små storlekar…” är så idiotiska! Det är ju som att säga “Ja men män har högre lön, vi kan inte göra nånting åt det”, eller nåt annat lika bakåtsträvande och korkat uttryck. De argumenten är inte argument att luta sig på och därmed frånsäga sig ansvaret. Det är bara korkat. Och ängsligt.
Det finns så mycket i den här bilden som hade retuscherats bort idag…Fab-Body-Guide-Part-One-Best-Swimsuits-Full-Figures
… och i den här.1… och så är hon ju bara en vanlig kvinna, som dessutom var en av världens vackraste.
Jag önskar så att vi hade varit lite schysstare mot kvinnokroppen och accepterat mer, och framförallt sett fler olikheter även på bild. Och att de stora i branschen, de som faktiskt kan och har råd att påverka, börjar göra något för att en förändring ska ske. Och då menar jag inte genom att ta in en mullig modell då och då, utan snarare genom att smyga upp storlekarna så att “normalbilden” till slut blir annorlunda. Och att vi i framtiden kan få se olika kroppstyper. Måste vi vara så enkelspåriga liksom?  
Men viktigast av allt: Börja med att sluta hyvla bort delar av kvinnokroppen!

0 thoughts on “Sluta hyvla bort delar av kvinnokroppen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *