Dags att väcka rumpan!

De flesta som inte medvetet tränar för att väcka rumpan har en inaktiv, sovande rumpa. Speciellt om man sitter mycket. När du sitter så förkortas höjtböjaren, eftersom den musklen då alltid är i kort läge, och baksida lår, dvs. hamstrings, dras ut. Resultatet blir att rumpan sover. Brukar det kännas krampaktigt i baksida lår när du tränar dem? Vill du luta dig framåt väldigt mycket när du går i trappor? Eller har du väldigt svårt att få träningsvärk i rumpan? Japp, det är jättevanligt. Mycket mer vanligt än ovanligt. Och det betyder alltså att rumpan är inaktiv.
Innan du börjar göra tunga lyft, eller innan du ens kan träna dig till en snyggare rumpa, så gäller det alltså att du väcker den. Det går nämligen inte att träna en inaktiv muskel. Och du har säkert märkt nån gång att du har gjort övningar som andra säger ska vara bra för rumpan, och så känner du ingenting. Det är för att du kompenserar med andra muskler, typ baksida lår och i värsta fall även ländryggen, eftersom rumpan inte är van att jobba.
Så hur gör man då för att aktivera rumpan? Här är förslag på en övning – Höftlyft:
https://youtu.be/UnQmhu4ND3U
För fler såna här tips och övningar så kan du följa mig på mitt PT-konto på Instagram. Här. Eller sök efter “PT-Alexandra”.
 

0 thoughts on “Dags att väcka rumpan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *