Fakta om Svalbard

Svalbard – detta magiska ställe. Jag var så otroligt nyfiken på det och hade tusen frågor innan jag åkte dit, frågor som jag nu tänker att jag ska besvara för er andra som eventuellt vill ta er dit nån gång i livet. För nån gång i livet tycker jag absolut att ni ska ta er dit. Det är ett väldigt coolt – och helt unikt – ställe.
 
Redan när man landar känner man att det är nåt unikt med det här stället. Ja det unika är förstås naturen. Och självklart också det faktum att man – på riktigt – måste akta sig för isbjörnar.
Vad är Svalbard för nåt? Svalbard är en norsk ögrupp i Arktis, och det som är unikt med ögruppen är bland annat att det ligger så långt borta (norrut), att det finns isbjörnar där och att det inte finns någon urbefolkning. Man skulle kunna säga att urbefolkningen är isbjörnarna och att vi människor är på besök i deras land. 
Svalbard är dessutom känt för sitt norrsken och sin midnattssol. På vintern är det kolsvart dygnet runt och på sommaren är det dagsljust dygnet runt. 
Vart ligger Svalbard? Ögruppen ligger mellan Norge och Nordpolen, ca 120 mil från Grönland.
Hur tar man sig dit? Man flyger till Spetsbergen, som är Svalbards största ö, från till exempel Oslo, och eftersom det är en skattefri zon på Svalbard så räknas man som utrikespassagerare när man återigen landar i Norge.
Vad heter största staden? Haha… stad kan man inte säga, by passar bättre. Det finns en liten, liten by i Spetsbergen som heter Longyearbyen. Man går genom byns gågata på ett par minuter.
Shopping? Svalbard är en taxfree-zon så det finns en del som är billigt att köpa där (sprit och cigaretter). Det är viktigt att ha med sitt boardingkort om man ska shoppa skattefritt! I övrigt så finns det ett par sportbutiker i Longyearbyen och ett par souvenirbutiker.
 
Gågatan
Mat och restauranger? Det finns ett par restauranger på gågatan (jag tror att det är två stycken i skrivande stund), en på hotell Radisson Blu Polar Hotel och en en liten bit utanför bykärnan; Huset. Huset och Radisson har de finaste restaurangerna. På Huset kan man dock äta i bistron också, vilket är lite enklare. De flesta har ganska liknande menyer. Det är mycket val, säl och lax men de flesta ställen har också en ordentlig hamburgare, och vissa erbjuder även sallad. På Radisson finns det även vegetarisk hamburgare. 
 
Säl ser ut ungefär som blodpudding och val som rostbiff. (Det svarta är alltså säl och det mörbruna val)
 
Café? Det finns två caféer längs bygatan, som både har mackor och kakor. En av de (Kulturhuset) erbjuder även plocksallad.
Vädret? När jag var där, i september, så var det sensommar vilket innebar att det runt 0 grader och bara lite vind. Normalt sett så blåser det väldigt mycket och på vintern är det mycket kallare förstås. 
Kläder? (September): På dagarna är det bra att ha underställ, skidkläder och varma kängor. Och så mössa, halsduk och vantar förstås. På kvällarna kan man gå ut i vanliga byxor om man inte ska vara ute för länge. Men det är fortfarande tjock jacka och kängor som gäller. På vintern, när det är kallare, krävs det förstås mer kläder även på kvällarna. Om man ska iväg på hundspann, båttur och andra utflykter så rekommenderar jag dubbla ullunderställ, fleecejacka och skidkläder. Det blir kallt så fort man inte är i rörelse. Och vanligtvis blåser det som sagt väldigt mycket.
 
När man åker hundspann så får man en overall som man kan sätta på sig över sina skidkläder, och så får man mössa, tjocka ullstrumpor och stövlar. Detta eftersom det är otroligt smutsigt nu när det inte är snö.
Ljuset/ mörkret? På sommaren är det helt ljust dygnet runt och mellan november och mitten av februari är det kolsvart dygnet runt. Kolsvart som i att du inte kan se handen framför dig.
Annat att tänka på? Om du ska åka till Pyramiden, vilket jag starkt rekommenderar – det är typ höjdpunkten – så kan det vara bra om du har sjösjuketabletter med dig. Det kan nämligen vara rätt gungigt. 
 
Man ska absolut inte vistas utanför de här skyltarna utan en guide med vapen och viss isbjörnskunnighet. Det händer faktiskt att människor blir uppätna av isbjörnar. Vanja berättade att en i hennes pappas ressällskap (det var en gruppresa) blev uppäten när de var på Svalbard för ca. 15 år sen. Och jag fick höra andra historier också. Det händer! Så man ska absolut vara försiktig.
När man åker till Pyramiden så besöker man även Nordenskjöldglaciären – ett måste!
Har ni några frågor så är det bara att skriva en kommentar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *