Så blir man motiverad till träning

Vi har pratat om det här tidigare. Motivation kommer inte från en personlig tränare, utan alltid inifrån en själv. Jag har haft tusentals motivationssvackor i mitt träningsliv genom åren, och allra helst när det har blivit ett avbrott. Som nu till exempel, den här veckan har ju varit en vecka innehållandes flera kvällsarrangemang och dessutom Alvin inlagd på sjukhus. Ja men då är det svårt att få till träningen. Och eftersom jag inte är typen som är så förtjust i att trycka in träning på lekplatsen, hemma eller i ett sjukhusrum – utan hellre gör det ordentligt när jag väl gör det – så har det bara blivit… ett pass (tror jag) den här veckan.
Utomhusträning tycker jag kan vara rätt kul i och för sig, men fortfarande som egen aktivitet. Inte i kombination med att barnen leker på lekplatsen eller så.
Förr hade jag lätt kunnat tappa motivationen när det blev ett sånt här avbrott, men nu tänker jag bara att eftersom jag alltid kommer att träna så har jag liksom inte bråttom. Jag behöver inte hetsa just en sån här vecka. För om jag hade gjort det så är jag rätt säker på att jag hade tappat lusten. Så dagen idag får också bli en träningsfri dag, och sen satsar jag på ett par pass i helgen. Som jag riktigt längtar till nu istället.
 
Hur som helst – det är ett av mina råd till dig som ofta tappar motivationen till träning: När det blir ett avbrott på grund av sjukdom, tidsbrist eller nåt annat som tillhör livet – acceptera det och se fram till nästa träningspass istället. Stressa inte, utan fortsätt precis som vanligt när du är över hindret.
 
Några andra tips på hur du blir motiverad är:
  • Ta reda på ditt djupaste varför! Det här tjatar jag mycket om. “Att gå ner i vikt” är oftast inte ditt djupaste varför, utan ställ frågan en gång till om det är ditt spontana svar. “Varför vill du gå ner i vikt?”, och så gör du likadant tills du kommer till kärnan. Ett av mina mål med träningen är att jag vill vara stark inifrån och ut. Det motiverar mig mycket mer än “Jag vill ha en snygg kropp”.
  • Håll tillbaka! Träna inte för mycket när du väl kommer igång. Jag vet att det ofta är superkul när man väl har ett träningssug och att man gärna kör så ofta man bara kan, men gör inte det. Kör istället lagom många gånger så att det finns utrymme för att längta till nästa gång.
  • Träna något som du tycker är kul att träna. Träna till musik som du går igång på och blir glad av, eller se till att hitta just den träningsform som passar dig. Gå inte till gymmet och de gamla vanliga maskinerna om det inte är något som egentligen roar dig.

Hur brukar ni göra för att bli motiverade?

 

0 thoughts on “Så blir man motiverad till träning

  1. superbra inlägg! Jag har precis tagit tag i detta med att gå ner i vikt och jag tycker punkterna du skrev var väldigt bra att ta till sig av.

    1. Ja visst är det så, jag vet! Men kanske man då kan tänka att om jag tar tag i det så kommer tröttheten förmodligen att kännas lättare om ett par veckor. För man blir ju piggare av att träna. Men ibland är det så att hur mycket man än försöker så hittar man inte motivationen. Då skulle jag hellre börja fundera på vad jag kan göra för att hitta den, än att tvinga sig till träning 🙂

  2. Ha ha, lekplatsträning är nästan den enda "riktiga" träning jag gör, vilket säger en hel del om min träningsfrekvens eftersom jag inte hänger på en lekplats 3-4 gånger i veckan. Vardagsmotion i alla ära men det är dags att ta tag i regelbunden träning för min skull. Tack för pepp!

    1. Så lite så 🙂 Jag är själv ganska dålig på vardagsmotion och borde skärpa till mig där. För det är den som gör att vi lever längre 😉 Men tiden i gymmet ser jag som härlig egentid, så dit har jag inte alls några problem att gå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *