Om hur man hittar motivationen

Jag hade PT-dag igår – och det var lite extra roligt eftersom jag hade en ny kund. Det är alltid lite spännande med nya kunder, fast på ett annat sätt ännu roligare med kunder som jag har haft ett tag och som har börjat nå sina resultat. Men igår hade jag alltså en ny kund och vi började prata om vad det är som gör att man håller motivationen uppe och inte bara kör hårt med sin träning i 3-4 veckor. För det är tyvärr väldigt vanligt att man går all in ett tag och tränar på som aldrig förr, för att sen – så fort man får en förkylning eller när nåt annat hinder uppstår – lägga av. Som att man tycker att “nu är allt ändå förstört, nu är det ingen idé”. Men det är det ju. 
Hur som helst, när jag stod och pratade om just det här med min nya kund så gav jag några knep på hur man kan hålla motivationen uppe. Vill ni ha dem? Jaaa, det är klart ni vill. Väl? Hoppas det, för här kommer dem:
  • Bestäm dig för att nu är du en person som tränar. Alltid. Livet ut skulle jag säga. För om du bestämmer dig för att du är en person som tränar så har du inte bråttom. Då är det okej att bli sjuk, gå på fest, vabba, semestra utan träning och så vidare… Det är inte förstört bara för att du har ett kort avbrott utan de är snarare sånt som ska dyka upp eftersom du “alltid” kommer att träna. Räkna med dem helt enkelt och bocka av de efter hand. En veckas sjukdom utan träning – check ✔️
  • Variera din träning! Kör gärna efter samma program ett tag men efterhand så kommer du garanterat att tröttna så då är det viktigt att variera träningen. Antingen i form av nya övningar eller kanske du vill testa nåt helt nytt? Jag skulle lätt ta kontakt med en PT för att få hjälp med det här. Jag lovar att det kommer att hjälpa dig.
  • Se till att du vet exakt vad du ska göra när du kommer till gymmet. Att gå dit och “ta det lite som det kommer” är ingen bra idé för motivationen. Skriv ner vad du ska göra innan du går till gymmet och se till att följa det.
  • När du har tränat ett tag och vanligtvis brukar få en svacka och kanske börjar fundera på att lägga av – sätt upp mål. Även här är det kanske enklast att ta kontakt med en PT men du kan även göra det själv. Fördelen med att göra det med hjälp av en personlig tränare, eller nån annan som kan, är att målen blir realistiska. Och det är viktigt. Ett mål ska inte trycka ner dig, utan snarare peppa dig. Och då måste det vara nåbart.

Ett styrkemål skulle kunna vara att lyfta sin egen kroppsvikt i marklyft. Till exempel. Man kan förstås ha vilken typ av mål som helst, bara man har ett. För så fort man har satt upp mål så blir det mycket enklare att veta vad och hur man ska göra när man kommer till gymmet. Och så är det ju faktiskt kul att se hur man ökar lite i vikter varje vecka.

Nu ska jag snart iväg till Köpenhamn, men innan jag sticker så ska jag bjussa på bästa uppvärmningsövningen för axlar och övre delen av ryggen: Nämligen den här.
Sätt på en väldigt lätt vikt – jag brukar köra på 1,25 kg – och håll armbågen intill kroppen. Startläget är när handen är vid magen, sen roterar du armen (med armbågen kvar i midjan och utan att hjälpa till med kroppen) utåt ändå tills den är rakt ut i sidled. Efter några reps börjar det bränna lite i axeln. Då byter du sida. Kör tre gånger på varje sida så har du en grym uppvärmning för att slippa skada axlarna. Det är dessutom en väldigt bra övning för alla kontorsaxlar. Vill man ha bättre hållning och få bak axlarna lite så är det här the shit!

 
 

0 thoughts on “Om hur man hittar motivationen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *