Träningsmål för 2017

Jag har väldigt många önskemål om mitt träningsår 2017: Jag vill bli starkare, rörligare, öka konditionen, införa mer vardagsmotion (tänk att jag gick ungefär 10 mil i veckan varje vecka förra året. Nu när jag tränar styrketräning och Sh'bam så hinner jag liksom inte det på samma sätt), testa alla möjliga träningsformer (bland annat ge Crossfit en ärlig chans) och så vidare. Men jag kan ju inte fokusera på precis allt, det går inte.
Så nu ska jag försöka formulera något som är rimligt:
  • Jag kommer definitivt att fortsätta med styrketräningen. Just nu kör jag basövningarna – marklyft, bänkpress, knäböj och militärpress – enligt ett program som kallas 5-3-1, eller Wendlers, och det innebär att jag kör fyra pass i veckan. En övning + flera assisterande övningar per gång. 
  • Sen älskar jag ju min Sh'bam som är på tisdagar och lördagar. Nu är vi alltså uppe i sex pass per vecka och det finns ju gränser för hur mycket tid jag kan lägga ner på träningen tyvärr… men ändå så vill jag på något sätt förändra nånting. Framförallt så vill jag variera mig mer.
  • Jag vill få in minst ett Yoga eller BodyBalance-pass i veckan, för att få lite rörlighetsträning. Skulle önska att jag kunde få in fler men det tror jag inte är möjligt. När skulle jag hinna det?
  • Kondition! Det känns sådär kul ska jag erkänna, så jag har inte formulerat något mål där ännu men har det hela tiden i bakhuvudet… Vet inte om jag vill ta tag i det där med att öka konditionen. Fast jag vill gärna ha bra kondition… ju… så jag funderar lite till på den. 
  • Vardagsmotion är det absolut bästa för hälsan så den vill jag verkligen få till! Minst en halvtimme om dagen vill jag röra på mig, antingen i form av promenader eller Sh'bam. Det borde jag klara. Det får åka upp högt på priolistan så fort det inte stormar ute…
  • Jag vill så himla gärna testa nya träningsformer. Skulle kunna tänka mig att testa allt från rullskidor till klättring. När jag säger testa så menar jag minst tre gånger per aktivitet. Kanske jag sätter upp en plan för det här, vi får se. 
  • Crossfit… jag har pratat om det länge nu men aldrig gått till en riktig box och gett det en ordentlig chans. Kanske 2017 är året då jag ska göra det? Jag har två rädslor: Att skada mig och att det är så hög nivå på många att jag känner att jag är miiiiil ifrån. Men det är okej, jag tror ändå att jag kommer att testa Crossfit ganska snart. 
  • Vidareutbilda mig! Jag har bestämt mig för att varje år vidareutbilda mig för att hålla mig up to date och liksom inte fastna, så det ska jag definitivt göra. Vet inte om jag ska utbilda mig till kostrådgivare eller om det blir mammaträning eller nåt annat, vi får se vilka datum som passar… Det finns så många olika saker som jag är intresserad av.
  • Utomhusgruppträning. Jag funderar på om jag till våren ska köra igång utomhusgruppträning. Tror att de skulle vara kul, men känner att jag är lite snål med min tid. Vi får se…
  • Stå på händer är ett gammalt mål som jag har fått pausa på grund av ont i ena handleden. Jag stod för mycket på händer lite här och där utan att värma upp handlederna, och det sotar jag för nu. Det känns ingenting, alltså verkligen ingenting, om jag inte belastar den, men så fort jag står på händer så gör det ont. Så där får jag vila lite, men jag kommer definitivt att ta upp det sen igen. Jag har börjat fatta tekniken rätt bra nu.
  • Chins hade jag också som ett mål 2016, och jag jobbar fortfarande mot det. Jag behöver inte förändra något i min träning för att fortsätta jobba mot det målet, förutom att faktiskt träna chins (med gummiband. För man blir ju bra på det man tränar), men det viktiga för mig är egentligen att ha styrkan till att kunna göra det. Så fort jag har det så kan jag öva på tekniken.
Ja men typ så här ser det ut just nu. Som ni märker så är jag inte riktigt på det klara med hur jag ska lägga upp mitt år, men det kommer nog snart. Ja, jag inser att jag måste sortera och prioritera bort en del… Mitt huvud håller bara på att fundera lite innan jag till 100% kan formulera nåt… Återkommer i frågan. Hur ser ert 2017 ut när det kommer till hälsa och träning?
 

0 thoughts on “Träningsmål för 2017

  1. Jag själv har kört enbart kampsport men skall satsa lite mer på styrka och kondition i år. Skadeförebyggande och uthållighetsmässigt

  2. Jo det är ganska mycket kondition men inte samma typ av kondition som när du löptränar till exempel, kanske handlar mer om uthållighet? 🙂 Jag har inga problem att köra ett stenhårt pass muay thai eller BJJ men när det kommer till att springa så tar det emot i första uppförsbacken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *