Bloggvett och etikett

Det finns en del oskrivna regler inom bloggvärlden, eller hur? Jag har skrivit ner de fem som jag tycker är de viktigaste. Håller ni med? 
  1. Svara på kommentarer! Om dina läsare tar sig tid att faktiskt gå in och skriva en kommentar, vilket är rätt ovanligt nuförtiden, så borde du vara tacksam över det och svara tillbaka. I alla fall om du ser din blogg som en plattform för tvåvägskommunikation. Det finns undantag för det här, och det är när man har en väldigt stor blogg och omöjligt kan hinna svara på varenda kommentar. Men om det är så, så kan du i alla fall försöka visa att du läser kommentarerna genom att svara på några varje dag – och faktiskt också tala om det i bloggen, att du svarar på x antal om dagen, men omöjligt kan hinna alla. 
  2. Länka! Att länka till andra sidor och andra bloggar är att göra läsaren en tjänst. Jag älskar när folk är duktiga på att länka eftersom det gör det lätt för mig att fördjupa mig om jag vill. Och hög användarvänlighet på nätet är så klart något vi alla borde sträva efter. Att tänka “jag är större än du så varför ska jag bjussa på en länk” säger mer om dig än om nån annan. Det är snålt och fult helt enkelt. Det är samma typer som hoppas på att det är dåligt väder hemma när de själva ska på solsemester på Mallis.
  3. Sätt en vettig rubrik! Sätt gärna en lockande rubrik och som gör att man förstår vad texten innehåller, men… se till att texten lever upp till rubriken. Undivk alltså “Vi ska skiljas” om det handlar om att ni ska lämna ifrån er marsvinet en vecka. 
  4. Kolla så att alla är ok med att vara med på bild! Även om du enligt lag har rätt att publicera bilder på andra människor (så länge det inte är kränkande etc. Låt oss inte gå in på lagarna här…) så undvik att göra det om inte personerna själva är med på det. Ännu mer noga ska man så klart vara om barn är inblandade. Publicera aldrig bilder på andras barn. 
  5. Skriv bara om sånt som du kan skriva om! Undvik att skriva om hemliga möten och projekt om du inte kan berätta nåt av värde kring det. Om du till exempel vill prata om en känsla kring ett projekt (som råkar vara hemligt) så är det förstås ok, men att skriva om projektet och låta det bära ett helt blogginlägg, när du ändå inte kan skriva vad det handlar om, är meningslöst och bara störande. 
Har ni fler vett och etikett-tips? ✎
 

0 thoughts on “Bloggvett och etikett

  1. Well said girl! Det är ändå sååå många som missbrukar rubriker och att skriva om "sådant de inte kan berätta mer om". Jag har säkert gjort det emellanåt (kanske inte hela inlägg) men försöker nu hålla tungan rätt i mun och hålla inne på sånt som är "hemligt" tills det blir officiellt!! 🙂
    Att svara på kommentarer har också blivit väldigt viktigt för mig. För bara ett par år sedan kunde jag strunta i det?! Så respektlöst när ens kommentarsfält trots allt inte svämmar över 😉 Men har svårt att få det på rutin, ibland lyckas jag svara i direkt och om inte börjar de samlas på hög så måste man ta alla på en gång några dagar senare…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *