Så skapar man julstämning för barnen utan att stressa ihjäl sig

Jag älskar julen och allt som hör därtill och är en sucker för att försöka skapa julstämning hemma utan att hålla på för mycket och göra det alldeles för stort. För i slutändan så är det allra viktigaste att ha tid och att man är närvarande. Barnen blir inte lyckligare – och det blir definitivt ingen härlig julstämning för någon – av att man stressar omkring med julklappsshopping, avancerade sillinläggningar, julbak och det perfekta julpyntet. Med andan i halsen och stirr i blicken. Det är inte julstämning (i alla fall inte i positiv bemärkelse) – hur fint och perfekt man än gör det. Så jag har valt att sänka ambitionsnivån och se till att inte vara en hysterisk mamma med jagad blick, men ändå försöka hinna med julmys och att skapa julstämning. Här är några tips på hur du kan skapa julstämning tillsammans med barnen utan att stressa ihjäl dig:
  • Julpynta tillsammans! Bestäm en dag, kanske en lördag när barnen kan vara uppe lite längre, när ni ska julpynta. Jag brukar prata om det hela veckan så att de är riktigt pepp när det är dags. Då tycker de plötsligt att det är kul att följa med ner i källaren och hämta upp julpyntet, och kanske till och med att städa undan lite. Sen hjälps vi åt att julpynta, även om jag vägleder rätt mycket. Ja jag vill ju ha det som jag vill ha det 😉 Jag vill helst inte ha en liten tomte i varje hörn utan försöker hellre gruppera pyntet. Här gäller det att vara smart, utan att köra över de små liven. 
  • Julmusik! Vi spelar julmusik hela tiden och kör samma Spotifiylistor om och om igen. Så länge de bara spelar i bakgrunden så kan det inte störa utan är bara mysigt.
  • Pepparkaksmys har blivit ett begrepp hemma hos oss. Det betyder egentligen bara att vi dukar fram pepparkakor titt som tätt och sitter och äter det tillsammans. Det är själva ceremonin som är myset. Och tänk er själva när jag säger “Ska vi inte ha lite pepparkaksmys ikväll?” Som barn älskar man ju när vuxna tar inititativ till socialt häng.
  • Ät julmat ofta! Vi brukar äta julmat ganska ofta i december, och ja jag vill gärna tröttna på det. Det är väl det som är meningen? Julmat hos oss är typ köttbullar av olika slag (kött och kyckling), prinskorvar, ägg, potatis, lax och gravlaxsås, lite charkisar, julskinka och senap, nåt vegetariskt (ofta nån slags färdigbiffar. De som just nu ligger i kylen och väntar är några slags broccoli-och-ostbiffar). Ganska enkelt med andra ord, och sånt som barnen (och jag) gillar.
  • Se på julkalendern tillsammans! Vi tittar alltid på julkalendern tillsammans. Skulle en av oss av någon anledning missa ett avsnitt (som till exempel när de är hos sin pappa) så ser vi om det tillsammans innan vi ser nästa. Haha… det låter ju stört nu när jag säger det, men det är verkligen så himla mysigt att ha det här tillsammans och då vill det ju till att man är inne i det och engagerar sig. 
  • Handla julklapparna på nätet. Jag försöker, i den mån den går, att handla julklappar på nätet och tar i alla fall inte med barnen ut på stan eftersom jag vet att det oftast leder till irritation och bråk. Allt som kan undvika stressen ska helst undvikas. Om det går vill säga.
  • Tänd ljus och låt de vara tända hela dagarna. Levande ljus (särskilt långa, vanliga ljus) skapar mycket stämning. 
 

Ja men det handlar egentligen om att ge tid till de små detaljerna och inte “inte orka tända ljusen” och att undvika sånt som bara stressar. Hur skapar ni julstämning?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *