Möt Tuvessonskan och lyssna på hur hon blev framgångsrik på Instagram

Jag kan bli riktigt hög på inspiration när jag träffar tjejer och kvinnor som inspirerar mig. Jag älskar att läsa, lyssna och inpsireras av tjejer som har lyckats med någonting. Framgången behöver inte vara i form av pengar, status och titlar utan mer att de har lyckats med någonting som de har tagit sig för och som de har passion för. 
Jag älskar att lyssna på deras stories, och därför har jag skapat en kategori här i bloggen – Inspirerande kvinnor – där vi kan samla alla inpirerande tjejer och kvinnor. Fint va?
Idag ska vi träffa Julia – den person som har fått mig att ibland få lite feeling i köket. Jag älskar hennes vegetariska recept. Hon gör det så enkelt och inspirerande, så jag förstår att det inte bara är jag som har fastnat för henne. Och nu ska ni också få “träffa” henne:
Julia lever på sina sociala medier och driver bland annat ett vegetariskt matkonto – Tuvessonskan – på Instagram, med över 22,300 följare (Det ökar i snabb takt, så varje gång jag är inne och pillar i den här texten så får jag uppdatera siffran. Haha…) Tanken från början var att lära sig mer om det sociala medielandskapet, men det tog inte lång tid innan hon märkte att hon kunde livnära sig på sina sociala medier och därmed kunde satsa på det på heltid. Det som är lite extra intressant så här i “Vi-hatar-de-nya-algoritmerna-tider” är att Julia verkar nästintill oberörd och klarar sig utmärkt ändå tack vare att hon tar väl hand om sina följare samt att hon satsar på kvalitativt och hållbart innehåll… Men ni får “lyssna” på henne själva istället. Here we go! Säg hej till Julia!
Hej Julia, berätta – vem är du och vad har du för bakgrund?
Hej, Alexandra! Mitt namn är Julia Tuvesson, jag är 28 år gammal och bor i Malmö tillsammans med min man och våra två kiddos. I grunden har jag en kandidatexamen i etnologi och har sedan läst till kurser i bland annat digital strategi och kommunikation. Jag har även pluggat en del projektledning, entreprenörskap, mediaindustri, spanska och portugisiska – ja, en salig blandning av allt som jag tycker är kul helt enkelt! Mina absolut största intressen i livet är att hänga på sociala medier och allt som hör mat och matlagning till. Sedan våren 2017 har jag arbetat heltid med mitt eget företag och tar uppdrag inom bland annat receptskapande, matfotografering och rådgivning i sociala medier.

Du har ett Instagramkonto – med över 22,300 följare – som heter Tuvessonskan där du bjuder på vegetariska recept, berätta – hur kom det sig att du startade det här kontot?

När jag startade mitt Instagramkonto för lite mer än två år sedan var aldrig tanken att mitt konto enbart skulle fokusera på mat, utan snarare vara ett slags livsstilskonto. Såklart hade jag ett stort intresse för mat och matlagning men mitt primära mål med att börja med Instagram var att lära mig mer om det sociala medielandskapet och gör något kreativt – samtidigt som jag byggde en portfolio att kunna visa upp för framtida arbetsgivare. Men i takt med att kontot växte märke jag snabbt att det som mina följare uppskattade mest var mina matbilder – så på den vägen blev Tuvessonskan ett vegetariskt matkonto. Och ganska snart märkte jag att det nog skulle vara möjligt att så småningom livnära mig på mina sociala medier och matlagning. Idag funkar mitt Instagramkonto både som en marknadsföringskanal för mitt företags tjänster och är också ett eget jobb i sig.

Tuvessonskans första bild på Instagram.

Har du haft en strategi för att växa och bli stor eller råkade det bara hända? Om du har haft en strategi – berätta gärna om den.

Att mitt konto skulle bli stort var aldrig min tanke från början. Därmed hade jag inte något uttänkt strategi när jag startade mitt konto – då kanske jag hade valt ett annat kontonamn eller tagit bättre bilder från start. I början satsade jag mer på att bygga relationer med andra matintresserade människor, lära mig fotografering, lära mig Instagram och försöka få en förståelse för hur en bygger upp ett community. Men mitt konto växte väldigt snabbt, mycket snabbare än vad jag någonsin hade kunnat föreställa mig, och efter bara några månader började jag få jobberbjudanden från företag som ville att jag skulle skapa recept åt dem. Så, efter ungefär ett halvår började jag sätta upp strategier och mål för mina olika digitala konton och mitt varumärke. Framförallt försökte jag konkretisera min dröm – vart ville jag nå och vad ville jag arbeta med? Jag skrev ner en lista på 10 drömkunder, satte mig in i min statistik, gjorde omvärldsanalyser och började framförallt spendera väldigt mycket tid med att undersöka fältet jag ville arbeta inom.

Eftersom jag är digital strateg i grunden faller det sig väldigt naturligt för mig att jag bygger upp strategier och mål kring mitt arbete idag. Framförallt arbetar jag med att sätta upp tydliga mätbara och konkreta mål för min Instagram och blogg. Både långsiktiga och kortsiktiga. Vad är det jag vill arbeta med den här månaden? Är det att öka följarantalet, stärka mitt varumärke eller arbeta för att skapa nya relationer med företag som kan leda till framtida samarbeten?

Annars är en viktig strategi för mig att fokusera på att skapa hållbart material. På bloggen handlar det framförallt om att skapa kvalitativt innehåll framför kvantitet – och på Instagram har det handlat om att skapa ett starkt visuellt uttryck som gör att mina bilder sticker ut och igenkänns som Tuvessonskans, samtidigt som jag återanvänder bilder från mitt bildarkiv och sätter dem i en ny kontext.

Så här kan en typisk “Tuvessonskan”-bild se ut:

Hur ofta uppdaterar du ditt konto? Tror du att det är nödvändigt med ett visst antal uppdateringar i veckan?

Från början postade jag 1 nytt recept om dagen (!) för att få igång kontot, men nu tänker jag mer på att skapa kvalitativt och hållbart innehåll. Det tar tid att skapa innehåll till mina kanaler och därför vill jag att det ska få delas och kommenteras under en tid innan jag postar nästa. Jag tror egentligen inte att antal uppdateringar är det viktigaste – men det är viktigt att vara aktiv i sina kanaler även under dagar då en inte uppdaterar själv. Att svara på kommentarer, kommentera andras bilder och leta upp nya relevanta konton att följa är också ett viktigt arbete. I nuläget uppdaterar jag min Instagram ungefär 3-4 gånger i veckan – och jag använder både gammalt material från mitt bildarkiv tillsammans med nytt. Ibland blir det mer och ibland blir det mindre såklart. Under vintermånaderna när det är ljust enbart några timmar om dagen blir det definitivt mindre bilder i flödet men då försöker jag att vara mer aktiv i stories istället. Där ställs det inte lika höga krav på kvalitativt innehåll, samtidigt som det uppskattas att jag inte försvinner helt och hållet.

Jag kan förstå att matbilder blev hennes grej… Alla de mumsiga recept som hon bjuder på… Jag skulle köpa en matkasse arrangerad av henne rakt av.

Det är mycket prat om att Instagrams algoritmer numera försvårar det för oss.  Hur upplever du att det påverkar ditt konto? Tror du ett konto växer snabbare om man postar minst en bild om dagen?

Eftersom algorotimen kom ganska snart efter att jag startade mitt konto har jag aldrig riktigt haft något att jämföra med. Jag har därför inte känt att algorimten har påverkat mitt konto negativt eftersom mitt följarantal snabbt växer med genomsnitt 1000 nya följare i månaden. Samtidigt är jag väldigt aktiv på mitt konto, jag tror egentligen att det är viktigare än att posta nytt varje dag. Folk har ju även en tendens att avfölja om man lägger upp för mycket. Så, jag skulle ge tipset att posta relevant innehåll, vara aktiv i stories och svara på alla kommentarer. Och glöm inte att kommentera och gilla andras bilder också!

Berätta om dina samarbeten. Är det du själv som kontaktar företag eller är det de som kontaktar dig? När märkte du att du kunde samarbeta med företag? Alltså vid hur många följare ungefär? Vad har du för principer när du gör samarbeten? Hur mycket tar du betalt för ett samarbete?

Jag började bli erbjuden jobb som matkreatör efter ungefär ett halvår från det att jag startade mitt Instagramkonto – och kort därpå började jag skapa recept åt tidningar. Jag blev tidigt erbjuden samarbeten, men för mig var det viktigt redan från start att dels enbart samarbeta med företag som jag verkligen gillar  men även att få betalt för det arbete jag har lagt ner. Jag skulle aldrig någonsin arbeta för en produkt eller ett presentkort.

Mitt första Instagramsamarbete gjorde jag nästan på dagen 1 år efter det att jag startat mitt konto. Och sedan dess har det bara rullat på. Under den första tiden gjorde jag bara samarbeten med företag som kontaktade mig och som jag hade lärt känna via Instagram. Idag har jag själv pitchat företag och tagit fram egna kampanjer – men jag arbetar även med byråer och företag som kontaktar mig.

Jag har många principer för hur samarbeten på min Instagram ska se ut. Viktigast är att det är ett samarbete som mina följare kommer att uppskatta – och även vara något jag själv tycker mycket om. Sedan vill jag vara med och skapa kampanjen så att den passar i mina kanaler. För mig är helheten viktig – jag vill skriva texter, ta fram recept, ta fina bilder och helst av allt vara med och utforma kampanjen tillsammans med kunden också. Jag tror att det är det som ger mest värde åt såväl kund som följare. Jag känner min målgrupp väl, vilka tidpunkter som är bra att posta på och vad som går hem hos min publik.

Vad gäller prissättning för samarbeten skiljer det sig helt från gång till gång. Det beror delvis på hur mycket tid jag kommer att behöva lägga på samarbetet, hur många som kommer att nås av mina inlägg, om jag även ska skapa recept åt företaget – men jag räknar även in hur mycket publicitet jag får tillbaka av samarbetet.

Vad är ditt mål med Tuvessonskan?

Målet med Tuvessonskan är att fortsätta att arbeta för att bli expert inom min nisch och på matkommunikation. Jag vill fortsätta att utveckla mitt varumärke genom att förbättra min hemsida, ta bättre bilder och strukturera upp det innehåll jag redan har. Men framförallt är mitt nuvarande mål att arbeta vidare på det jag redan har skapat. Ett långsiktigt mål är att kunna fortsätta att arbeta med Tuvessonskan, och att kunna livnära mig på det som en naturlig pelare i min övriga verksamhet som digital strateg. Men framförallt är mitt mål att fortsätta att vara öppen inför olika möjligheter som kan dyka upp längst med vägen. Hittills har inget blivit som jag hade tänkt mig – det har blivit mycket bättre.  

Kan du ge fem råd om hur man ska gå tillväga om man vill starta ett Instagramkonto och bli framgångsrik?
  1. Gör något som du är genuint intresserad av! Det märks tydligt när någon gör något den älskar. Och det är alltid kul att följa någons passion.

  2. Fokusera på att bygga relationer. Var intresserad av andra människor och var nyfiken. Var aktiv på ditt konto, kommentera andras bilder, leta upp relevanta konton att följa, gilla bilder och svara alltid på samtliga kommentarer.

  3. Lär dig att omvärldsbevaka och förstå dig på din statistik. Då vet du vad som går hem hos din publik och du kan målgruppsanpassa ditt material och innehåll.

  4. Hitta ditt eget visuella uttryck och en personlig tonalitet. På så sätt känner människor igen dina bilder i flödet vilket i sin tur stärker ditt varumärke.

  5. Kom ihåg att kvalitet alltid är viktigare än kvantitet. Lägg tid på dina bilder och texter. Våga bjuda på dig själv och din personlighet. Det är inte kul att följa ett konto enbart för de fina bildernas skull – man vill veta mer om personen bakom! Det är det som gör de bästa kontona, tycker jag!

Vill ni också följa Julia så gör ni det på @tuvessonskan på Instagram och via hennes blogg: tuvessonskan.se 

 

0 thoughts on “Möt Tuvessonskan och lyssna på hur hon blev framgångsrik på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *