En lista på saker som gör oss lyckliga

God morgon! Så himla typiskt att vi fick sova en timme mindre inatt när Alvin skulle iväg på fotbollscup i Köpenhamn idag. Ja ja, han lär däcka tidigt ikväll i alla falll.
Men hur mår ni? Jag har länge tänkt att jag ska göra en lista över saker som vi människor mår bättre av. Vill ni det? Haha, ja annars får ni scrolla vidare för här kommer den. Det finns nämligen saker, eller kanske vi ska kalla det aktiviteter, som enligt forskning får oss lite lyckligare. Aktiviteter som är bra för vårt välmående och som vi borde stoppa in i vardagen så mycket vi bara kan. Ibland kan jag göra en sån här sak bara för att jag VET att det är en bra investering för mitt välmående.
  • Att umgås med en vän – Ibland tror vi att vi måste städa, tvätta, rensa där hemma och bla bla bla… när det egentligen hade varit så mycket bättre att släppa allt och gå och umgås med en vän i några timmar istället. De där måstena ÄR egentligen inga måsten. Om jag skulle dö imorgon – hade jag ångrat då att jag inte hade städat mitt hem? Nix!
  • Att komma ut i naturen – Även om man inte älskar skogen så ÄR det bra för vårt välmående att få sig en liten dos av naturen. Om så bara för en halvtimme. Vi behöver inte gå en powerwalk eller så utan bara komma ut i naturen.
  • Beröring – Vi som är föräldrar får oftast MYCKET beröring, men om du inte är förälder och inte heller får någon slags mänsklig beröring på annat håll – boka tid för massage eller nånting annat. Beröring är bra!
  • Återhämtning – Om vi har stressiga liv så är det HELT avgörande att vi får återhämtning emellanåt. Vi klarar ganska mycket stress OM vi ser till att få återhämtning.
  • En stund för oss själva – Att ha stunder för oss själva där vi kanske gör en ansiktsmask, fixar fötterna, sitter i ett bad, läser en bok eller gör någonting annat som är helt och hållet för oss själva så är det också en investering för välmåendet. 
  • Näringsrik mat – Visst kan vi äta kakor, snacks och pizza ibland, men om vi också ser till att få i oss mycket näring så blir våra kroppar piggare, starkare och mer hälsosamma. Och ja, allt det där är bra för välmåendet. 
Ju fler färger om dagen – desto mer näring.
  • Skratta och le – Ja men det förstår man ju egentligen, det är klart att det gör oss lyckliga att skratta, och det kanske inte är lätt att skratta på beställning, men LE det kan vi alltid göra. Och det fina med leenden är att de smittar av sig. Fint om alla ler mot dig, eller hur?
 
  • Hjälpa andra – Det här kan vara den bästa punkten av de alla. Om vi hjälper andra så blir vi alltså själva lyckligare. Dubbelt bra ju!
  • Sömn – Det här med “Jag behöver bara sova fem timmar per natt” finns inte. Det ÄR inte sant. Det finns ingen som behöver bara fem timmars sömn. Det finns nämligen många rent fysiska processer i kroppen som BEHÖVER mer än fem timmar, så det finns ingen människa som mår bra av för lite sömn. Och tvärtom så är det dessutom så att vi blir lyckligare om vi sover ordentligt. 
  • Träna – Ja men det här vet vi ju redan men jag väljer att ta med det på listan ändå eftersom den har en sån enorm kraft den här punkten. Skillnaden på måendet före och efter träningen kan vara väldigt stor.
Jag brukar som sagt tänka ibland, när jag kanske inte riktigt känner för att göra en ansiktsmask och sitter och funderar på huruvida jag ska göra det eller inte, att det är en väldigt bra investering i mig själv, och så bara gör jag det. Jag kan liksom checka av listan!
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *