Livets viktigaste bok

Nu måste ni lyssna, för det här är jätteviktigt! Jag fick hem den här boken i brevlådan med frågan om ifall jag hade lust att läsa den för mina barn. SÅ KLART ATT JAG VILL!
Det här kan vara livets absolut viktigaste bok. När mina barn var små så undrade jag väldigt mycket hur jag skulle få dem att förstå att deras kroppar var deras kroppar och att de inte skulle behöva kramas med folk om de inte ville det. Och när jag en gång frågade Mio om vad han skulle ha gjort ifall det kom en främmande man och frågade honom om han ville följa med till leksaksaffären och köpa Star Wars-gubbar och han svarade “Jag hade följt med!” så blev jag livrädd, och satte in det tyngre artilleriet. Men jag tyckte att det var svårt. Hur fick man en femåring medveten utan att skrämma upp honom? Jag önskar att en sån här bok hade funnits då.
Och nu kan man ju tycka att det är lite sent att läsa den nu när mina barn är så stora men det tycker jag absolut inte. Det är klart att sagor inte är något de vanligtvis läser eller lyssnar på men i det här fallet så är det så viktigt och vi pratar ju om det på en annan, mer mogen nivå. De förstår ju baktanken med boken och vad den handlar om. De förstår ju att den är till för att små barn ska lära sig om integritet, och jag tycker att det är en bra påminnelse till dem, jag vill ju att de är 100 procent införstådda med att ett NEJ är ett NEJ och att andras kroppar är andras kroppar. Likväl som att deras kroppar är deras kroppar. Jag tror att, när de är små, är det svinviktigt att få barn att förstå att de kan och ska säga nej, men nu när mina pojkar börjar bli lite större så tänker jag att det är lika viktigt att påminna om att andras kroppar är andras kroppar, och de alltid måste ta ett nej som ett nej, punkt!

Boken är skriven i samarbete med Elaine Eksvärds Treskablinoll och finns att köpa här. ALLA barn borde få läsa/ höra den här boken.

Hur gör ni med era barn och integritet? Pratar ni om det? Vi hade ingen tydlig plan när barnen var små men hade jag fått barn nu hade jag verkligen tänkt till. Mycket tack vare att Elaine har medvetandegjort det här så tydligt. 

0 thoughts on “Livets viktigaste bok

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *