7 tips för dig som jobbar med sociala medier

Jag får in fler och fler uppdrag, både från företag och från influencers, som går ut på att jag går igenom deras sociala kanaler och kommer tillbaka med feedback och förslag, en åtgärdsplan typ. Och det ger så otroligt stort värde att få någon annan som tittar på ens arbete eftersom man själv lätt blir hemmablind. Har man inte råd att anlita någon så tycker jag att man ska be en vän om hjälp. Kanske du och en vän kan göra det för varandra? Jag lovar, det ger väldigt mycket! Hemmablindheten är ofta så mycket större än man tror. 
Men nu tänkte jag i alla fall att jag ska dela med mig av vanliga åtgärder som jag brukar be företag/ influencers:
1)Svara på ALLA kommentarer, och gör det snabbt. Det här gäller i samtliga sociala kanaler, och jag kan inte nog tjata om hur viktigt det är, dels för att det är oartigt att inte göra det och då kommer era följare förmodlilgen sluta att kommentera, och dels för att algoritmen gillar det. Eftersom kommentarer numera har störst värde i algoritmen så MÅSTE ni se till att svara på ALLT som kommer in. Ser era följare att ni svarar på ett genuint sätt så kommer de att fortsätta att kommentera. Det här är viktigare än att jaga nya följare! (För ni kommer få nya följare om ni sköter kommentarsbiten, eftersom ni kommer få större räckvidd)
2) Interagera med andra! Både Facebook och Instagrams algoritmer gillar när ni är runt och kommenterar andras innehåll, så gör det där det känns relevant. Jag skulle lägga en halvtimme om dagen på interaktion.

3) Använd så många funktioner som möjligt; video, live, flera bilder i samma inlägg på Instagram, och så vidare. 
4) Se till att bio-texten är relevant och intressant och stämmer överens med vad de som följer er kan förvänta sig.
5) Använd relevanta hashtags! Tänk på att de som följer en hashtag som du använder kommer att få upp din bild i deras flöde. Om den inte är relevant kan de välja att “Visa inte för den här hashtaggen” vilket är riktigt dåligt för dig. Var alltså varsam med dina hashtags!
6) Prata inte bara om er själva. Eller snarare: Prata knappt om er själva alls! INGEN vill följa reklaminlägg (Tänk så många som har “Ej reklam” på sin brevlåda) utan se istället till att era följare tänker att “Det här kontot måste jag följa, annars missar jag något”.
7) Ha en plan! Vilket innehåll kan ni skapa? Vad är ert syfte? Vad ska syftet för era följare vara? Varför ska de vilja följa er? Finns det något återkommande ni kan göra varje vecka? Sätt er ner och fundera över det här och gör en ordentlig plan för era sociala kanaler. 
Lycka till! ?
 
 
 

30 thoughts on “7 tips för dig som jobbar med sociala medier

  1. Bra tips! ?? Har du någon aning om varför GIF-funktionen på Instastories inte finns tillgänglig för alla konton? Jag har 4 konton på Insta, både företag och privat, och det funkar på alla utom 1. Just det kontot jag verkligen vill ha den roliga funktion på ?? Så konstigt tycker jag. Tack för en grym blogg! ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *