Sanningen bakom Instagrams algoritm – Allt du behöver veta (och krossade myter)

Det har pratats mycket om Instagram och dess algoritmer och flera gånger har vi genom “säkra källor” fått reda på att det fungerar på det ena eller andra sättet. Och jag har själv trott på vissa saker som tydligen inte alls stämmer. Det här inlägget är baserat på vad Julian Gutman, “Product lead” på Instagram, har berättat för Techrunch. Det är med andra ord säkra källor, i alla fall om vi ska tro på vad Instagram själva säger, läs gärna artikeln här. 
Varsågoda, jag ger er sanningen bakom Instagrams algoritm?
Det här är de tre faktorer som avgör huruvida ditt inlägg syns i folks flöden eller inte
1) Dina följares intressen! Det vill säga, om ditt inlägg verkar handla om sånt som dina följare har visat intresse för tidigare, så är chansen stor att det kommer att visas för dem.
2) Timingen! Nya inlägg prioriteras högre än gamla, så hur nyligen du postade avgör alltså. Med andra ord så är det inte så bra att posta mitt i natten om du tror att dina följare sover då. Bäst är istället att posta när de är som mest benägna att interagera.
3) Din relation till dina följare! Ju närmare relation du har med dina följare, desto bättre. Alltså – ju mer du har interagerat med följarna – ja även genom att du interagerar med deras inlägg – desto större chans är det att du får synas i deras flöden. Att bli taggad med andra personer innebär också att ni förmodas ha en nära relation, vilket alltså är bra.
 Och här är sju myter angående Instagrams algoritm som alltså inte stämmer
1) Det finns just nu inga planer på att man ska kunna välja att visa ett alternativt flöde med kronologisk ordning.
2) Videos prioriteras inte framför bilder (eller tvärtom för den delen), men däremot så får du kanske se fler videos om du verkar titta på många videos och färre om du aldrig tittar på dem. Allt utifrån ditt användande alltså.
3) Du får inga pluspoäng för att du använder Stories, live eller andra funktioner på Instagram.
4) Du blir inte straffad om du postar för ofta eller för andra specifika beteenden du kan tänkas ha.
5) Det finns inga för- eller nackdelar, räckviddsmässigt, att ha personligt konto vs. företagskonto. 
6) Dina bilder blir aldrig “gömda” i flödet utan kommer att synas så småningom om folk bara scrollar vidare. (Fast det kan nog bli rätt mycket scroll…)
7) Det finns inget som heter “shadow banned”! Med andra ord så stämmer det alltså inte att man blir straffad för att man använder fel eller för många hashtags. 
Så vad kan vi dra för slutsatser av det här nu då?
Det här innebär att mycket av det som vi har lärt oss nu alltså kan skrotas, och här är mina egna slutsatser utifrån vad ni just har läst ovan:
1) Vi kan strunta i att ha ett enhetligt flöde.
2) Vi behöver inte fundera så mycket över hur många och långa kommentarer vi får. Det här med att en kommentar ska vara minst fyra ord kan vi alltså droppa nu, men däremot så innebär ofta långa kommentarer att det blir bättre ur ett relationsbyggande perspektiv, så kommentarer är förstås bra ändå. Allt som är relationsbyggande är bra!
3) Vi behöver inte vara rädda för att göra fel när det kommer till hashtags.
4) Vi ska vara aktiva hos våra följare! (Jag tror att det här är den punkt där flest personer kan göra skillnad) Vi ska alltså interagera med dem både under våra egna inlägg men framförallt även under deras. Ja även i Stories. Vi bör tänka interaktion överallt, kors och tvärs. Återigen, som jag alltid tjatar om; det handlar om att bygga relationer och om vi gör det på riktigt så kommer det gynna algoritmen, och därmed vår räckvidd.
5) Timingen är det enda vi, just där och då när vi postar, kan påverka – resten handlar om mer långsiktigt relationsbyggande.
Vad säger ni? Lite skönt ändå va att en gång för alla reda ut det här, eller hur?☀️ Vågar ni testa och gå all in på det här eller safear ni hellre och kör enligt “gamla” rykten? Jag tänker testa att gå all in på det här och skrota alla gamla vanor även om det kan bli svårt till en början. Och jag lovar att sen rapportera! 
 
 

30 thoughts on “Sanningen bakom Instagrams algoritm – Allt du behöver veta (och krossade myter)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *