Bloggskola: Så här kommunicerar man för att få en stor blogg, del 8 – Gör en plan och håll dig till den

Sista dagen i den här bloggskolan! Hoppas ni har gillat den. Jag gör gärna nåt liknande fler gånger. Kanske om Instagram nästa gång? Ni får bestämma! Hur som helst… idag tänker jag prata om backa några steg och börja om från början. Inte riktigt… men nästan.
Hemmablind
Börja med att titta på din blogg med “utifrån-perspektiv”. Hur skulle du reagera om du kom in på den och du inte visste vem personen var? Vad är första intrycket? Är bilderna i ditt senaste inlägg snygga och lockande? För det är ju bara senaste inlägget man ser (oftast) när man kommer in i en ny blogg, så du borde se till att det alltid ser bra ut. Är strukturen bra? Är det lätt att hitta kontaktuppgifter? Är det lätt att hitta en kort text om dig som person? Titta helt enkelt och fundera kritiskt över hur första intrycket, när man kommer in till din blogg, är. Be gärna tio vänner och bekanta (som inte brukar läsa din blogg) att titta in och sen ge dig sina spontana kommentarer, både positiva och negativa. 
Backa sen tillbaka några steg och låtsas som att du ska börja om från början. Använd den här mallen om du vill. Det handlar om att rannsaka sig själv, och de här frågorna – om du besvarar de vill säga – kan hjälpa dig:
1) Vad är syftet med din blogg?
Varför bloggar du? Vad är meningen med det? Är det för att du vill inspirera? För att du vill nå ut med ett visst budskap? Träffa nya människor? Tjäna pengar? Leva som en typisk mode-bloggare och gå på drömmiga events? Försök att vara sann mot dig själv när du besvarar den här frågan. Själva “Varför'et” är grunden till allt, och så fort du är helt säker på varför du gör det här så är det mycket lättare att välja väg. 
2) Vem är det du vill nå?
Vem tror du kommer läsa din blogg? Föreställ dig en eller några “personas” som du namnger och sätter ålder, intresse, värderingar etc. på. Om du till exempel har bestämt dig för att du ska nå tjejer mellan 25 och 35 som gillar yoga så blir det väldigt tydligt för dig, sen när du ska skapa ditt innehåll, att det inte är intressant att lägga upp för många inlägg om familjen och barnen till exempel. Ju bättre koll du har på din målgrupp, desto lättare och mer självklart blir det för dig när du ska skapa innehåll. Och det blir också lättare att sälja in samarbeten om du nu vill göra det.
3) Vad ska du ha för innehåll i din blogg?
Det är här det kan vackla för många (inklusive undertecknad). Vilket slags innehåll ska du dela med dig av? Det är lätt att “råka” dela med sig av sina dagar, utan någon direkt plan, och låta det bli en del flyktiga inlägg utan något speciellt syfte och som egentligen inte är riktade till målgruppen. Om du nu vet att din målgrupp är tjejer mellan 25 och 35 som gillar yoga (ofta brukar man ha fler än en persona men jag gör det enkelt för mig nu) så fundera över vad de vill läsa om. Vad inspirerar dem? Förmodligen sånt som har med yoga att göra, eller hur? Visst, det går så klart bra att även skapa innehåll kring annat, men fundera över vad som egentligen passar målgruppen istället för att utgå från dig själv och din dag. Skapa värdefullt innehåll helt enkelt, som jag skrev om häromdagen.
4) Gör en plan
Gör en tydlig plan, som ett veckoschema eller en contentkalender, där du bestämmer dig för hur ofta du ska blogga (bestäm gärna ungefärliga tidpunkter också) och vad du ska blogga om.
Vi brukar göra det väldigt enkelt för oss med våra kunder och köra vecka för vecka i ett Google-dokument. Det behöver inte vara mer avancerat än så här. (Ibland administrerar man ihjäl sig istället för att kavla upp ärmarna och bara göra det man ska göra och därför gillar jag ofta enkelheten i ett google doc) Det här veckoupplägget är förstås när man är klar med den stora planen, där man bestämmer formen för alla veckor, för hela bloggen så att säga.
 
Kanske att du bestämmer dig för att varje måndag bloggar du om X och sen, tisdag till torsdag så bloggar du om Y osv. Du behöver absolut inte tala om för läsarna att du har ett veckoschema, det kommer kännas i luften att du har koll på det du gör och att du tar din blogg på allvar. Och det är just det här som är viktigt – Att du tar din blogg på allvar! Om du kör på 100 % så kommer utfallet kunna bli 100 %. Om du kör på 20 % så kommer utfallet kunna bli ungefär 20 %. Jag är säker på att ni förstår vad jag menar. Ni kan liksom inte få mer än ni ger. 
Och med det sagt så är det här sista inlägget i Bloggskolan. Om ni inte kommer ihåg allt så vill jag i alla fall trycka lite extra på det här sista: 
Ta din blogg på allvar! Lika mycket kärlek och passion som du ger din blogg – lika mycket kärlek och passion (=läsare) kan du få av andra.
Det här är en serie som har pågått 8 juli – 15 juli. Hoppas du har gillat det! Puss!
 

91 thoughts on “Bloggskola: Så här kommunicerar man för att få en stor blogg, del 8 – Gör en plan och håll dig till den

  1. Tack för dina "kl20inlägg" ❤. De har peppat mig och jag har granskat mig själv och min blogg och gjort en del förändringar. Toppen – som att ha haft en egen coach i en vecka.

  2. Dessa inlägg har verkligen varit bra. Jag tycker det är så svårt att få läsarna att stanna kvar. Nu har jag fått lite bra tips. Jag har till exempel blivit mycket bättre på att svara på kommentarer. 🙂

  3. Jättebra inlägg men många bra tips!! ??? Har helt klart fått lite ny motivation och idéer. Hoppas du kommer göra det här igen nån gång! ?✊??

  4. Det är så svårt det där med värdefulla inlägg. Vad som är värdefullt för mig är kanske inte det för någon annan. Jag får fundera lite. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *