Är det bäst att starta företag själv eller tillsammans med en partner?

Jag pratade lite med Nina, i kommentarsfältet, om det här med att driva bolag helt ensam. Jag har både drivit bolag tillsammans med en partner, och nu själv. Och den ständiga frågan är: Är det bättre eller sämre att vara ensam ägare i sitt bolag? Jag tror nog, även om jag har rätt dåliga erfarenheter av att driva bolag tillsammans med någon, att det är bättre att vara två eller fler. Visst, det kan ju så klart skära sig, så man ska vara försiktig och verkligen tänka till innan man väljer partner. För min del så är det viktigaste är att det är en person som är psykiskt stabil, som har respekt för andra (alla!) och som är en doer som får saker gjorda. Det värsta jag kan tänka mig är att ha en partner som bara pratar och kommer med en massa idéer men som sen inte orkar kavla upp ärmarna och jobba! Eller… kanske ännu värre… att driva bolag med någon som är psykiskt labil och där det går ut över andra människor. 

Fördelen med att driva bolag tillsammans med någon annan är att man delar både med-och motgångar. Det känns, främst på det mentala planet, så himla skönt att ha någon att dela magontet och ångesten med, för hur  bra kollegor man än har så kan det komma en dag då man behöver säga “Sorry, din lön är två veckor sen”. Det hände i mitt första bolag en gång, och då kändes det så himla skönt att vi var två. Sånt kan liksom hända. Och på samma sätt så är det, i väldigt hektiska tider när man måste jobba typ 60 timmar i veckan, väldigt skönt att vara två som gör det. Två som gör det utan att ta mer lön. Kanske till och med mindre lön. Ja men ni fattar. Det ÄR skönt att vara två. Och sen tror jag också på att ha en partner som kompletterar en, en som är bra på det som jag är dålig på och vice versa, en som kan dra upp mig när jag tycker att det går trögt och vice versa. Ja men ni förstår vad jag menar, eller hur?
 
En annan sak som blir av mer när man är två är att man åker iväg från kontoret och lägger tid på planering och affärsutveckling. Det blir liksom inte av att jag gör det själv, men det ska banne mig bli ändring på det. Jag ska boka in ett dygn i september eller oktober och bara göra det. Ja det ska jag! ??Jag ska åka iväg själv, och ha en ordentlig agenda, och så ska jag komma fram till bra saker.
Hur som helst, jag önskar faktiskt att jag inte hade grundat och ägt Mama Said helt själv, men det är väldigt svårt att ta in någon nu… Jag har aldrig känt att det har klickat med någon på det sättet att jag skulle vilja ta in hen i mitt bolag i alla fall. Inte någon där vi har pratat om det alltså. Det är klart att det finns massor av folk som jag eventuellt skulle kunna tänka mig att dela bolag med, men det är ingen som jag har pratat med och där vi liksom har känt att Wow! Hur är ni? Ni som redan driver bolag – gör ni det själva eller ihop med en partner? Kan inte ni berätta? Komma med råd? Och ni som skulle vilja driva bolag – hade ni velat göra det själva eller ihop med någon?
 
 

45 thoughts on “Är det bäst att starta företag själv eller tillsammans med en partner?

  1. Vi har nyss kommit igång men jag är otroligt glad över att jag och Jennie (Oddeco.blogg.se) har Sustainable Influencers tillsammans. Vi passar bra ihop, tänker lika om det mesta vi behöver tänka lika kring och kompletterar varandra å andra sidan. Så jag håller med dig i dina tankar. Jag har ofta känt ett stort behov av att ha koll på allt själv men jag har insett att det också är en fantastisk känsla när man träffar någon som man kan lita på så att man kan släppa taget och göra saker tillsammans.

    1. Vad härligt det låter! Men är ni HELT lika eller kompletterar ni varandra med kompetensen också? Jag hade en partner en gång där vi var ganska lika, kompetensmässigt, så vi båda gjorde liksom allt. Det är bättre (tror jag) om man har tydliga områden. Men jag vet inte… 🙂

  2. Jag jobbar som fotograf och driver min studio själv men har ett AB med mina föräldrar (fast med flera olika SNI-koder så vi gör helt olika saker). Det är så skönt att styra helt själv i min studio och jag hade kanske haft svårt för att jobba ihop med någon med fotodelen även om det ibland känns lite ensamt om något strular eller är tungt. Men jag är samtidigt så glad att jag har min mamma och pappa att bolla med, att peppa mig när det behövs och fira när det går bra. Det har också lett till att jag och min pappa har lärt känna varandra på ett helt nytt sätt för vi har ett superstort gemensamt intresse. Perfekt blandning tror jag. ?

  3. Jag vill driva min framtida pilatesstudio själv. Jag är så rädd att det ska skära sig med den man väljer att a som partner och hur gör man då…. Men jag skulle även vilja ha någon form av samarbete med studion i Norrköping men jag vet inte hur det skulle se ut eller om hon ens vill…. Intressant att fundera över i vilket fall. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *