Gör en sociala medier-strategi inför 2019

Snart nytt år kära vänner! Wow! Jag vet inte vad jag ska säga om 2018… Insikternas år kanske. Men det är ett annat blogginlägg… Nu tänker jag att vi ska prata om hur vi kan lägga upp en strategi kring våra sociala kanaler. Och det här går att applicera både för dig som influencer och för dig som jobbar med sociala medier för ett företag. 
Just nu, så här i årsskiftet, så känns det som en bra tid att se över sina kanaler och kanske göra en ordentlig strategi, tycker ni inte det? Jag lovar, om ni har en strategi så kommer ni också ha lättare för att lyckas i sociala medier. Så jag tänker att jag ska vägleda er genom den här mallen. Varsågoda!

1) Varför?
Vad är målet med att ni ska kommunicera i sociala medier? Varför gör ni det här? Vad vill ni uppnå? Är målet till exempel varumärkesbyggande eller ökad försäljning? De flesta har som slutmål att de vill sälja mer, men det finns säkert fler syften än så… När jag utbildade ett gäng inom turismnäringen en gång så var det en tjej som berättade att ett av hennes syften (hon drev ett pensionat på Österlen) var att folk skulle känna att här var alla välkomna, vuxna som barn, och att när man kom dit så skulle man äntligen få lova att sänka axlarna och få ro i kroppen typ. Försök hitta ett större syfte än bara “Vi vill ha fler kunder”. Om ni lyckas så kommer ni också lyckas få fler kunder, så släpp den grejen för en stund.
2) Vem?
Vilka målgrupp vill ni nå? Vad har målgruppen för intressen? I vilka kanaler befinner de sig? Vilka andra företag följer de? Ta reda på så mycket som möjligt om målgruppen för att veta vad de är intresserade av och engagerar sig i. Rita gärna upp personas och namnge dem! Ju tydligare ni gör dem desto lättare kommer det sen bli att anpassa innehåll, tonalitet, timing etc.
Så här skulle en beskrivning av persona kunna se ut: (OBS! Det kan kännas lite fördomsfullt när man sitter och gör en beskrivning om en persona, men så är det. Ju tydligare desto bättre som sagt…)
Namn: Peter Nilsdotter
Ålder: 45-60
Livsstil: Familj med barn i tonåren, fru
Privatekonomi: VD-lön, har ett hus som är avbetalat (inget lån)
Bor: Storstad eller finare förort
Yrkestitel: VD på ett större företag
Inställning: Vill ligga i framkant och har förstått värdet av dagens kommunikation, men har lite svårt att veta hur han ska genomföra det och behöver övertygas.
Intressen: Golf, skidor, vin, resor, affärer, segling, aktier
Inspireras av: Högt uppsatta och välutbildade personer
Vad ogillar han: Ungt, barnsligt språk, slangspråk, för feministiskt, junioritet
Mediakonsumtion: Dagens industri, DN, Sydsvenskan, Göteborgsposten, ekonomisidorna, Veckans Affärer
Användande av sociala medier: Har LinkedIn, har Facebook (lägger ut semesteralbum) interagerar knappt med andra, gör gärna Facebooks egna videos.
Hur kommunicerar man med Peter?: Business-prat, hög nivå, gärna att det är en högt uppsatt person som skapar/ kommunicerar. Det får gärna handla om ekonomi, affärer eller exempelvis amerikansk politik eller världspolitik.
Språket: Seniort, mer formellt, moget, inte så mycket humor.
Övrigt: Är allmänbildad. Gillar senioritet och bra titlar.
Budget: Relativt stor
3) Vad?
Vad ska ni dela med er av för innehåll i era sociala kanaler? Tänk “What´s in it for me”?  Det vill säga – skriv sådant som mottagaren är intresserad av och vill läsa om snarare än sådant som ni som företag vill berätta. Se till att 80% av ert innehåll är relevant för mottagaren och alltså inte bara handlar om produkter eller sälj på nåt sätt. Sen, när ni har skapat 80% bra innehåll – ja men då “har ni råd” att dela 20% direkt säljande innehåll, eller prata om er själva och era produkter.
Fundera också ut vilken typ av innehåll ni ska kommunicera i respektive kanal. Det är alltid bra att bestämma sig för några ämnen som man sen håller sig till i sin kommunikation. Det är också bra om ni försöker variera innehållet mellan kanalerna så att det skiljer sig något mellan dem.
4) När?
Jag tycker att man ska fokusera på att skapa relationer snarare än att tänka tekniskt och anpassa sig för mycket efter algoritmer… MEN… det finns en sak som jag verkligen tycker att vi ska anpassa oss efter dock: Nämligen vilken tid vi postar. Ni kan se i er statistik vilka tidpunkter era följare är som mest aktiva, men det är också väldigt lätt att testa själv. Eftersom vi jobbar med flera olika kunder så har vi rätt bra koll på vilka tider som funkar, och jag skulle säga att i de allra flesta branscher (Jag har hittills inte stött på någon där det skiljer sig avsevärt) så är det bäst att posta mellan 20-21 söndagar – torsdagar. Och i andra hand tidiga vardagmorgnar, runt 7-8. Tittar man i statistiken så kan man se att trafiken ofta ökar en stund runt lunch också, men jag upplever att det är få som interagerar med ens inlägg då. Visst, de kanske ser dem – när de står i lunchkön – men det ska mycket till innan de, i det läget, kommenterar. 
Ta reda på när just era följare är som mest benägna att gilla eller kommentera era inlägg och se till att hålla er till att posta (oftast i alla fall) på de tiderna.
5) Hur?
Hur ska det här genomföras? Genom veckomöte där veckans innehåll planeras och delegeras? Eller på annat sätt? Sätt upp en plan för hur allt innehåll ska planeras och se även till att planera in att ni ska titta tillbaka på hur det gick föregående vecka och vad som har varit sämre och kan förändras eller vad som har varit bättre och kan göras mer av. Vilket var förra veckans bästa respektive sämsta inlägg? Utgå alltid från interaktioner, det vill säga hur många gilla och kommentarer ni har fått.
Målet är att ni varje vecka ska bestämma hur veckan läggs upp i de sociala kanalerna. Vad ska spridas? Vem ska skapa innehållet som ska spridas? Vem ska sprida det? När ska det spridas? Och vem följer upp så att ni vet hur nästkommande vecka ska bli?
6) Tonalitet?
Vilken tonalitet har ni i företaget generellt? Ofta speglas företagets ton på hemsidan, men ni bör inte ha lika informativ och formell ton i de sociala kanalerna. Fundera ut hur tonaliteten ska skilja sig mellan de olika kanalerna och bestäm vart gränsen går kring till exempel personligt, humor och sånt som kan provocera.
Bestäm er också för vilka emojis som kan användas och vilka som inte kan användas. 
7) Hur gör konkurrenterna?
Hur jobbar era konkurrenter i de sociala kanalerna? Var inte rädda för att inspireras av de mest framgångsrika. Titta på vilken sorts innehåll de skapar, när de sprider sitt innehåll, i vilka kanaler de jobbar och vem de riktar sig till. Titta på deras statistik. Vilka inlägg gillar deras följare mest? Låt er inspireras utan att kopiera!
8) Vart?
Vilka kanaler ska ni jobba i? Det här är givetvis direkt kopplat till vilka målgrupper ni vill nå. Bestäm er för vart ni ska finnas utifrån vilka ni vill nå och utifrån hur mycket tid ni har. Börja hellre med en kanal och gör den riktigt bra, innan ni går vidare och börjar jobba i en till.
Hoppas att det här kan hjälpa er! Om ni lägger ner tid på det här så kan jag lova att det kommer vara till stor hjälp! Lycka till! ✌️
 

80 thoughts on “Gör en sociala medier-strategi inför 2019

  1. åh vad jag saknar dina vardagsinlägg 🙁 är inte alls intresserad av sociala medier utifrån entreprenörsidan så som du skriver, så tråkigt för gillade verkligen din blogg innan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *