4 myter och sanningar om Instagram

Det går många rykten kring Instagram och dess algoritm, och folk gör egna undersökningar och drar, utifrån det, egna slutsatser. Det känner ni igen, eller hur? I det här inlägget tänker jag att jag ska lista de vanligaste myterna, som jag brukar höra, och antingen krossa dem eller bekräfta dem. Är ni med?
Myt #1
En kommentar måste innehålla fyra (vissa säger tre) ord för att räknas.
Sanning:
Instagram har aldrig bekräftat att det är ett visst antal ord som ska användas för att en kommentar ska få bra poäng enligt deras algoritm. Däremot har Mark Zuckerberg bekräftat att ju mer meningsfulla konversationer vi har på Facebook, desto större engagemang tolkar algoritmen det som – vilket alltså ger pluspoäng. Och vi kan ju ana att Instagrams algoritm fungerar ungefär likadant. Jag tror att algoritmen är smartare än att bara mäta antal ord om jag ska vara ärlig… så fundera hellre på hur du har meningsfulla konversationer med dina följare.
Myt #2: 
Om man använder “fel” hashtags, för många hashtags eller för välanvända hashtags så kan man bli “shadowbanned”.
Sanning:
Nej! Nej! Nej! Det finns ingenting som heter Shadowbanned. Instagram har ingen sån “funktion”, utan det som däremot kan hända är att anmält innehåll försvinner, men det går inte att bli shadowbanned pga. hashtags. 
Myt #3:
Ju fler funktioner (det vill säga video, Stories, livesändning etc.) på Instagram som vi använder, desto högre ranking får vi av algoritmen.
Sanning:
Det faktum att vi använder ett visst antal funktioner är ingenting som gör att vi får fördelar, men det som däremot händer är att vi ofta får en närmare relation till våra följare, och därmed interagerar mer med dem – och DET gillar ju algoritmen. 
Myt #4:
Man måste se till att få så mycket engagemang som möjligt första kvarten (vissa säger sju minuter, andra säger en timme) för att ens post ska visas till fler.
Sanning: 
Algoritmen checkar av, när du postar ditt innehåll, hur populärt det verkar vara – och visar det för fler följare ju mer engagemang (popularitet) det får. Med andra ord så lönar det sig att 1) posta vid tidpunkter då många är aktiva och i läge att skriva en kommenter, och 2) driva konversationenen framåt med de som kommenterar.
Jag skulle dock säga att det allra bästa, när det kommer till konversationer, är att göra det på ett naturligt sätt och allra helst för att du faktiskt vill nätverka. 
Vill du vet mer om Instagrams algoritmer och vad som verkligen gäller? Ja men det har jag så klart fixat. Varsågod att ladda ner “Allt om Instagrams algoritmer” här.

49 thoughts on “4 myter och sanningar om Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *