Skapa snyggare länkar till din WordPress-blogg eller hemsida!

För ett tag sen, innan jag hade fört över min blogg till WordPress, så tipsade Linda mig om att jag kunde skapa snyggare (och mer lätta att komma ihåg) länkar via Pretty Links. Jag kunde inte använda det eftersom min blogg låg på Blogg.se — som jag ju gillar på så många sätt (det var där jag en gång i tiden, waaaay back, började blogga) men som blev lite begränsat när det kom till layout, SEO-tillägg och så då såna här tillägg som Pretty Links. 👋🏽

Huuur som helst, nu är jag ju på WordPress istället och har därmed kunna köpa och installera Pretty Links. Och vilket jäkla geni det är som har kirrat det här tillägget. En så enkel sak men ack så viktig. 🙏🏽

Installera pretty links för att skapa snyggare länkar

Det Pretty links gör är att låta mig bestämma exakt vad min URL, det vill säga webbadress, ska vara. Det i sin tur gör att det är svinenkelt att tipsa om till exempel ett blogginlägg i en podcast. Det är många gånger som jag, i Sociala medier och Kommunikationspodden, vill hänvisa till ett blogginlägg, men det känns liksom lite halvbra att säga “Googla Alexandra Bylund + Så startar du en podcast”. Nu kan jag istället säga: “Gå in på alexandrabylund.se/startapodcast!” För det är nämligen vad jag bestämde mig för att döpa den här URL'en till: https://alexandrabylund.se/2019/04/17/hur-gor-man-en-podcast/

Den sistnämnda hade jag inte ens funderat på att försöka säga som ni förstår! 💁🏽‍♀️Men hur gör man då? Vill du veta? Ja men det är klart att du vill. Vassegod! 👇🏽En guide till hur du kommer igång med Pretty Links:

Så här gör du för att installera Pretty Links

Först och främst — du måste ha en WordPress-sajt, annars kan du sluta läsa här och istället komma tillbaka till ett nytt, rykande färskt blogginlägg imorgon! 😍

  • Gå in på Pretty Links och välj “Beginner” (om du bara har en sajt som du vill installera det här på)
gå in på pretty links och välj beginner för att komma igång
  • Ladda ner programmet och lägg Zip-filen på ditt skrivbord på datorn.
  • Öppna WordPress och klicka på “Tillägg” och “Lägg till nytt” i högermenyn.
  • Välj “Ladda upp tillägg” högst upp.
Ladda upp tillägget för att börja skapa snyggare länkar
  • Så fort tillägget är installerat så kan du börja skapa “pretty links”
  • Klicka på “Pretty Links” och “Add New Link” i högermenyn.
Gå in och välj Add New Link på Pretty Links
  • Sen är det bara att börja fylla i. Det är väldigt enkelt, tar sisådär 30 sekunder skulle jag gissa. 💁🏽‍♀️Så… Börja med att fylla i HUR du vill redirecta sidan. Jag har valt 307 eftersom det är en högst temporär redirect (jag tänker att jag kanske vill använda samma länk nån gång längre fram, fast till ett annat inlägg och då är det bäst att välja 307!) Sen klistrar du in länken till den sidan som du vill göra en snyggare länk till. I mitt fall är det alltså den där långa som jag visade ovan. 👆🏽Och så… tadaaa… fyller du i vad du vill att din länk ska heta. Jag valde alltså alexandrabylund.se/startapodcast. Lätt att säga och lätt att komma ihåg.
Lägg till din länk! Voila nu har du skapat en snyggare länk till din blogg eller hemsida

Smidigt va? Visst älskar man sånt här! Det blir liksom enklare att hänvisa från både podd och Instagram. Halleluja! 🙌🏽

2 thoughts on “Skapa snyggare länkar till din WordPress-blogg eller hemsida!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *