Så här mycket tar jag betalt för utbildningar och föreläsningar!

Brukar ni utbilda och föreläsa? OM ni brukar göra det så är jag helt säker på att ni någon gång har känt som jag har gjort tusen gånger: Vad sjutton ska jag ta betalt? 😳

Å ena sidan så är det, för de flesta, så himla kul att utbilda och föreläsa — eftersom man ju gör det kring nåt ämne som man är intresserad av — men å andra sidan så tar det mycket av både ens tid och ens energi, eller hur? 💁🏽‍♀️ Jag älskar att både utbilda och föreläsa, men jag är också den förste att erkänna att det tar energi. Inte det att det inte ger energi, för det gör det också, men det tar mycket på en att vara “på tårna” en hel dag. Ni fattar vad jag menar, det är jag säker på. 👋🏽

Men… om vi ska komma till sak nu då… Vad är en utbildning värd? Hur mycket ska man ta betalt? Jag har tagit allt från 5,000:- + moms för en heldag (Herregud, det skulle ALDRIG hända idag) till 30,000:- + moms för en heldag.

Och idag tar jag 30,000:- + moms för en heldag och 20,000:- + moms för en halvdag. Låter det högt? Det är möjligt, men jag känner mig nöjd med de priserna. Jag har samlat på mig kompetens kring mina områden sen jag började blogga 2005 och jobbat med sociala medier sen innan Facebook startade. Jag känner att jag liksom har det i ryggraden. Och ett annat argument är att jag har lagt, och lägger, otroligt mycket tid på att bygga mina utbildningar. Så ja, jag känner mig nöjd med de priserna. Det enda som skulle kunna få mig att sänka priserna är om det känns som ett väääldigt enkelt uppdrag (typ att det är i huset där jag sitter och att jag inte behöver ändra en enda slide) eller om det har ett tydligt annat värde för mig, utöver pengarna.

När det gäller föreläsningar då… ja men där blir det så klart billigare, jag brukar ta 10,000:- + moms för en timmes föreläsning. Ofta får man räkna med att det totalt sett tar en halvdag, och så är det ju ofta resväg dit på ett eller annat sätt. Jag brukar, i de flesta fall, stå för resekostnader själv (baka in det i priset) så länge det inte handlar om tåg/ flyg och övernattningar. I vissa fall — om jag ser att det finns ett tydligt win-win — så kan jag låta pruta på priset, men oftast är 10,000:- minimum.

Ni andra som utbildar och föreläser — vad har ni för priser? Känner ni er som juniorer, seniorer eller superseniorer inom ert ämne? Jag tänker att ju mer senior, desto högre pris, eller hur? 💁🏽‍♀️

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *