10 vanliga myter om Instagram — som jag krossar!

Instagram hörni… Finns det nån social kanal som det cirkulerar så många rykten och myter omkring som Instagram? Jag tror faktiskt inte det. Och i det här inlägget har jag samlat ihop de myter som jag ofta får höra av influencers, våra kunder på Mama Said och när jag är ute och utbildar. Och så krossar jag dem. Bra va? Vassegoda! 💁🏽‍♀️

Och just det… vill ni hellre lyssna så gör ni det i mitt och Lindas senaste poddavsnitt. Här.

Instagram krossa myter
  1. Om du använder ”fel” hashtags, eller vissa hashtags, så kan du bli shadowbanned, och då syns inte de bilderna nånstans. Nope, det stämmer inte! Instagram bestraffar oss inte för att vi använder “fel” hashtags. Det som händer när våra bilder blir det som vi kallar “shadowbanned”, det vill säga att de inte syns när folk gör sökningar, det är — gissar jag — en helt annan anledning. Till exempel för att de har blivit “reportade” av människor. För när en bild blir reporatad, eller anmäld som vi ju säger på svenska, så tar det ett tag innan Instagram har kollat igenom bilden, och därmed hamnar den i karantän. Det är vad jag tror. Det enda jag vet är att Instagram inte bestraffar oss för att vi använder “fel” hashtags.
  2. Om du använder för många/ för få hashtags så blir du nedprioriterad av algoritmen. Det är samma sak här. Nix, Instagram nedprioriterar inte våra inlägg för att vi använder för många eller för få hashtags. Det vi däremot ska tänka på är att alltid använda relevanta hashtags, annars kan vi nedprioriteras av den anledningen.
  3. Kommentarer måste innehålla minst tre/ fyra ord för att räknas! Det finns inget uttalat från Instagram om hur många ord en kommentar ska innehålla för att räknas. Det vi däremot vet är att Facebooks algoritm funkar på det sättet att den premierar längre kommentarer framför kortare. Så vi kan ana att detsamma gäller på Instagram alltså. Men med det sagt så finns det inget uttalat för att en kommentar ska innehålla si eller så många ord för att räknas.
  4. Allt handlar om att du måste få interaktion på era inlägg de första sju minuterna/ den första kvarten/ den första timmen. Vi vet att när ett inlägg postas så försöker algoritmen känna av läget. “Hur bra verkar det här inlägget?” Det vill säga “Hur många kommentarer och likes får det?” Får det mycket interaktion så uppfattar algoritmen det som att det är bra, och visar det därmed för fler. Och om det får lite interaktion så visas det inte för så många. Det finns däremot ingen bekräftad tid som Instagram har sagt gäller. Den där kvarten — som jag oftast hör — är alltså ingenting som Instagram någonsin har bekräftat, men det är klart att det är bra att vara aktiv när man har postat ett inlägg. För att bygga relation med de som kommenterar, och för att se till att algoritmen uppfattar det som ett bra inlägg.
  5. Instagram kommer snart att gå tillbaka till det kronologiska flödet. Nix! Stämmer inte. Instagram har, under våren 2019, bekräftat att det i nuläget inte finns några planer på det.
  6. Videos prioriteras högre än bilder. Nej det stämmer inte! Det finns inget sorts innehåll som prioriteras högre än nåt annat, men ofta så kan videos engagera mer än bilder så därav den större räckvidden. Formatet i sig prioriteras inte högre.
  7. Ju fler funktioner (Stories, Live, IGTV etc.) du använder desto mer gillar algoritmen det. Det här stämmer inte heller. Men det är klart att ju fler funktioner du använder, desto närmare kommer du (förhoppningsvis) målgruppen, och då kanske de engagerar sig mer. Själva grejen att du använder fler funktioner prioriteras i alla fall inte.
  8. Om du sänder live så får du pluspoäng av algoritmen. Nej! Precis som jag skrev i punkt 6 så finns det inget sorts innehåll som prioriteras högre än något annat, men när det kommer till just livesändningar så brukar man ju få så otroligt många kommentarer så det är klart att det i sig premieras.
  9. Om du gör om ett privat konto till ett företagskonto så påverkas er räckvidd negativt. Det finns, enligt Instagram, ingen skillnad på att ha privat konto eller företagskonto när det kommer till räckvidd, så vi kan lugnt våga ändra till företagskonto — som ju ger så mycket fin statistik.
  10. Om du postar för ofta/ för sällan så blir ni bannade av algoritmen. Det här har Instagram också bekräftat att det inte stämmer. Vi blir inte bannade för att vi postar för sällan till exempel, men det är klart att vi inte skapar särskilt mycket relation om vi liksom inte är där, så det är snarare det som är anledningen.
Instagram rykten

Har ni hört några andra rykten? Lämna gärna en kommentar så ska vi se om jag har ett smart svar! 💁🏽‍♀️

1 thought on “10 vanliga myter om Instagram — som jag krossar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *