Vad är relevant content?

Det här med relevant content, eller värdefullt innehåll — vad är det egentligen?  ? Det snackas mycket om att vi måste dela med oss av relevant content för att lyckas i sociala medier, men vad menar vi med det? Jag tänker att jag ska försöka mig på att klargöra det i det här inlägget.

sociala medier

Först och främst så måste vi börja med att lägga vårt företag, vårt ego och våra produkter på hyllan för en stund — för det är inte det som ska stå i fokus när vi skapar relevant content. Så det är alltså inte content där vi visar upp en produkt eller berättar om oss själva vi ska göra — såvida inte storyn i sig är underhållande på nåt sätt. ✍?

Beyonce kan lägga upp vad som helst

Ok, inget produktsnack alltså… men vad ÄR det då? Jag brukar alltid tänka att ett värdefullt blogginlägg eller en värdefull Insta-post är när innehållet har ett värde för mottagaren ÄVEN om hen inte känner till avsändaren. Så här: Om min BFF ser mitt Instagraminlägg så kommer hon att gilla det what so ever… Jag behöver liksom varken tänka på text, bild eller innehåll för att hon ska uppskatta det. För hon är ju intresserad av mig oavsett. Ni är med va? Det är därför Beyonce skulle kunna lägga upp vad som helst. Hon är tillräckligt intressant oavsett vad… Om någon som däremot INTE känner till mig ska uppskatta mitt inlägg så måste det innehålla ett värde för den personen, eller hur?!

Bjussa på kompetens

Ofta brukar man tänka kompetens när man tänker på värdefullt innehåll, det vill säga att man bjuder på sin kompetens på ett lättsmält och intressant sätt. Som det här inlägget på Instagram till exempel. Det är ett så kallat swipe-inlägg, där vi på Mama Said bjuder på kompetens. Genom att swipea bilden åt sidan så kommer man åt fler bilder med lättsmälta texter.

värdefullt innehåll

Ett annat exempel på när vi bjuder på värdefullt innehåll är när vi i vår blogg skriver om vad det ger för ett företag att ha en podcast.

podcast för företag

Eller när vi berättar om vad det är för regler som gäller när man har tävlingar på Facebook.

guide till tävlingar på facebook

Inspiration ?

Ett annat sätt att jobba med värdefullt content på är att jobba med att inspirera på något sätt. Vi människor älskar att bli inspirerade och följer gärna influencers och företag som gör det.

Kurerat innehåll

Ni vet hur det är… Det är inte så att det saknas information och innehåll på vårt kära internet, eller att det inte finns filmer och serier att titta på när vi vill hänga framför Netflix en stund, eller hur? Det finns ju mängder! ?Problemet är väl just det — mängden. Och kanske brist på tid att plocka ut det som är bra och som passar oss. Så om nån annan kan plocka ut guldkornen till oss, det vill säga plocka ut godbitarna och kanske dessutom förklara varför just de här är godbitarna — ja men då tar vi tacksamt emot. Med andra ord, när någon har kurerat innehållet åt oss. (Och därmed besparat oss tid! ??)

Listor och guider

Ett tag var det oerhört populärt att skriva “Fem tips för att sova bättre” eller “10 saker du lär dig som mamma” och liknande. Och visst, det görs fortfarande på många ställen, även om jag tycker att man ska vara lite försiktig med den sortens “billiga” knep. Däremot så ska vi inte vara försiktiga med listor. Vi är rätt lata när det kommer till att läsa saker på nätet, och just listor och guider är väldigt lättsmält, så det är en god idé att skapa såna.

Tutorials på YouTube

Har man produkter där det passar att göra tutorials så finns det bara en sak att göra: Gör tutorial-videos och lägg på YouTube. Om man dessutom ser till att sökordsoptimera dem så kommer de att leva länge och driva trafik varje dag trots att man inte gör något. Finfint, eller hur? ??‍♀️

Tutorial-videos kan man så klart även lägga i flödet på Instagram, eller i Stories.

Japp, här fick ni några av mina tips på vad värdefullt content kan vara. Har du fler tips? Dela gärna med dig! Och dela gärna med dig om du har länkar till specifika inlägg som du tycker är värdefullt content!

Instagramflöde hur ska det se ut

See ya! ??‍♀️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *