Så tar man semester som entreprenör ?

Jag tycker att det, i år, pratas extra mycket om att det är svårt att ta semester som entreprenör! Och jag kan bara hålla med. Jag tycker typ alltid att det är svårt att ta semester. ??‍♀️ Samtidigt så är jag också väldigt duktig på att ha semester när jag väl har landat. Så det handlar alltså om att landa för att lyckas!

De senaste åren har jag funderat och reflekterat mycket kring det här, och också tagit reda på varför jag vissa år har landat direkt och andra år inte gjort det alls trots att jag har varit ledig typ fyra veckor i rad. Och jag vet exakt vad nyckeln är. ? Vill ni veta? Ja det är klart ni vill. ?

Men först… Att jag just säger “som entreprenör”, ja men det är för att för mig så är en entreprenör en person som är kreativ och gärna skapar, eller verkställer saker, och det är liksom vissa egenskaper man har — som inte bara går att plocka bort för att det är semester. Man är en person som gillar projekt och som lätt går all in i saker… Förstår ni hur jag menar? Håller ni med? ??‍♀️

Här ska ni i alla fall få mina bästa tips på hur man kommer i semester-mode som entreprenör. Here we go! ??

  • Bryt dina invanda rutiner snabbt! Res iväg! Sätt dig i bilen, på tåget eller på cykeln och åk iväg så fort det bara går. Det bästa är att åka redan första semesterdagen. Visst, det kan kännas stressigt att få allt klart direkt, men jag lovar att det är värt det.
  • Om det är fint väder — gå till stranden! ⛱ Där kan du inte jobba, sitta vid en dator eller hålla på och städa och diska hemma.
  • Jobba hellre en dag för mycket! Ta en extra arbetsdag för att verkligen bli klar med allt och för att lämna kontoret med ett lugn i kroppen. (Jag gjorde det igår, sista semesterdagen… Jag jobbade ända till 19,00 och kände ett sånt lugn i kroppen när jag gick hem, och gick på semester)
  • Rensa och städa! Rensa och städa på kontoret, rensa skrivbordet på datorn, töm datorn från en massa onödigt skräp osv. Det kommer kännas så otroligt skönt att göra det innan du stänger ner, och ännu skönare när du sen kommer tillbaka.
dav
  • Gå “all in” i nåt nytt! Eftersom du är entreprenör så tänker jag att du är en person som gärna startar och driver projekt, och det kan ju — som jag sa tidigare — vara svårt att bara stänga av den egenskapen, och det behöver du kanske inte göra. Gå bananas all in i nåt nytt projekt som INTE är jobb. Gå ut och fota, måla en tavla, testa att laga nya maträtter… ja men vad som helst (utom jobb) som kan få ditt fokus.

Jag och Linda pratar om det här med semesterångest i vår senaste podd. Hon har nämligen fastnat i det där mellanlandet där hon varken klarar av att ta semester eller att vara ledig. Och jag försöker strängt få över henne till andra sidan. Vill du lyssna? Ja, klart att du vill! ? Här gör du det!

2 thoughts on “Så tar man semester som entreprenör ?

  1. jag tycker det är enklare att “ta semester som entreprenör” på sommaren för då ligger ledigheten i luften. det är sjukt mkt svårare alla andra tider på året när “resten” av Sverige jobbar och är på full speed!

    1. Ja så är det nog! Det är därför det också är lättare kring jul tänker jag. Men du är ju ändå duktig på att “alltid” ta ledigt lite då och då..? Hur sjutton klarar du det då?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *