Det bästa framgångstipset för när du ska skapa en webbutbildning! ?

Vet du vad som är min ABSOLUT största lärdom när det kommer till att skapa (och lyckas sälja) webbutbildningar? ?Det här berättar jag efter att ha sålt webbutbildningar för drygt 3,5 miljoner kronor (!) det första året och där den ena utbildningen, den som jag har lyckats bäst med, har dragit in över 3 miljoner! Ja men då förstår du också att jag inte har lyckats lika bra med den andra, som var lite mer teknisk. Men mer om den en annan gång, nu ska jag berätta om vad som (bland annat) krävs för att lyckas.

Så här: Det gäller att du har STENkoll på din målgrupp och verkligen vågar smalna av den så att ni riktar in er till EN persona och sen vågar stå för det. Ja men nu tänker du kanske att det här var ju inget nytt, det vet du väl redan, att man ska ha fokus på sin målgrupp. Men jag vill ändå poängtera det här så att du inte blir ängslig och tänker att SÅ specifika kanske vi inte ska vara ändå, då tappar vi kanske nån… Men jo, ni ska vara just så specifika. Det finns många bra webbutbildningar och webinar där ute så om ni vill lyckas så måste er persona känna att “Men va? Det här är ju skräddarsytt för MIG?!?”

Så… ni bör fråga er persona (ja eller kanske 10 personer som representerar er persona) — det är enkelt att göra via t ex. Google Forms — en del saker, och jag tänker att jag delar med mig av några av de frågor som jag ställde när jag skapade Social Media Academy (som alltså är den webbutbildning som har sålt för över 3 miljoner kronor första året) och som jag alltså missade att ställa till Podcast Productions persona. Ja och nu förstår du att Podcast Production alltså inte har sålt lika bra. Det roliga med den är dock att den har börjat sälja nu — 9 månader senare. Det gör mig glad eftersom det är en EXTREMT bra utbildning där v.a.r.e.n.d.a l.i.t.e.t s.t.e.g är beskrivet på ett sätt som gör att min 93-åriga mormor skulle kunna skapa en bra podd efter att ha gått den utbildningen.

Till frågorna nu då. Här är några av de frågor du kan ställa er persona:

  • Vad har du för utmaningar?
  • Vad saknar du för kunskap? Vad önskar du att du hade kunnat? (Med tanke på det yrke du vill ha)
  • Vad tycker du är svårast med xxx? (Xxx är alltså det område som ni ska skapa en webbutbildning kring. I mitt fall var det “sociala medier”)
  • Upplever du att det är svårt att få jobb inom xxx? Om ja, vad är det som saknas hos dig enligt arbetsgivarna? (Kompetens, erfarenhet, annat?)
  • Vad skulle kunna få dig att tveka inför att köpa vår webbutbildning?(Här får du nämligen tips på både vilket innehåll ni ska ha i utbildningen och på vad ni ska använda för säljargument)
  • Vad drömmer du om att uppnå? Vad har du för förväntningar om du går en sån här utbildning? Vad vill du uppnå för resultat?

Och sen när ni säljer in — prata om deras drömmar, vad de kommer att uppnå och hur livet (typ) kommer att vara när de är klara med er webbutbildning. Men mer om detta i ett annat blogginlägg, det viktiga är att ni först lär känna er persona och sen riktar ALLT innehåll och ALL kommunikation mot hen!

Hoppas att det här kan hjälpa dig som just precis NU sitter och funderar över hur du ska skapa din första webbutbildning.

See ya! ?/A

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *