Så lyckas du i sociala medier

Öka antalet kommentarer och få fler följare!

Du vet det kanske redan, men jag säger det ändå: Om du vill ha fler följare i sociala medier så krävs det att du får interaktion på dina inlägg. 👏 Ja, för högre interaktion ger högre räckvidd (det vill säga fler ser dina inlägg) och högre räckvidd innebär förstås också större chans till fler följare, eller hur?! Så nu ska du få några tips av mig på hur du till exempel kan öka antalet kommentarer på dina inlägg. Varsågod! 💁‍♀️

  • Ställ frågor! Det är mycket lättare att få folk att lämna en kommentar om de faktiskt har en konkret fråga att besvara, så ställ frågor så ofta du kan och så ofta du kan hitta en fråga som faktiskt är relevant att ställa. Ja för du får gärna undvika frågor i stil med “Hur mår ni idag?” Vem orkar svara på det? Och allra helst om det kommer från ett företag. En enkel fråga att besvara är en fråga där du ger två svarsalternativ. Eller en fråga där du ber om råd. Folk älskar att hjälpa till!
  • När du skriver din caption — tänk att du startar en konversation snarare än att du bara “postar ett inlägg” och sen är klar. Sociala medier är just sociala medier och du borde alltid tänka tvåvägskommunikation och faktiskt ha ett intresse av att prata med målgruppen, så när du postar ditt inlägg så bör du alltså se det som starten på en konversation och därmed sitta kvar och direkt besvara de kommentarer som kommer in.
  • Var personlig! Först och främst — förväxla inte personlig med privat. Att vara personlig är nämligen någonting helt annat än att vara privat. Du kan vara personlig genom att tilltala folk med namn, genom att vara transparent kring hur ni tänker/ jobbar i företaget, genom att ha bilder på personalen, genom att ha kontaktuppgifter väl synliga, genom att ha en tonalitet som är mer casual än formell osv. osv… Du kan alltså vara personlig utan att visa upp semesterbilder eller andra bilder som mer tillhör privatlivet än business-livet. Ett bra exempel på en influencer som är personlig är Elin Häggberg som driver bloggen Teknifik. Hon är personlig och “nära” i sitt språk och i sitt sätt att vara men bjuder aldrig på innehåll från sitt privatliv.
lyckas i sociala medier
  • Skapa inlägg där det kan finnas ett värde för följarna att spara det, det vill säga inlägg där du till exempel delar med dig av fakta, kompetens eller inspiration. Fundera över vilken typ av inlägg du själv kan tänka dig att spara eller kanske till och med dela vidare till ditt nätverk. Inlägg som man inte sparar eller delar är dagboksinlägg eller inlägg där man presenterar en ny produkt eller en ny kollega till exempel. Det är inget fel på de inläggen, men tänk ibland på att även skapa delbara inlägg och inlägg som folk kan tänkas vilja spara.
  • Interagera med andra! Fråga: Gillar du att prata med människor som bara pratar om sig själva och som bara fokuserar på nästa bra grej de ska säga? Förmodligen inte va? Och vet du vad? Det är ingen skillnad i sociala medier. Vi är inte ett dugg mer intresserade av att hänga med såna som bara pratar om sig själva här än på andra platser. Så gå ut och nätverka med andra i deras kanaler istället för att bara fokusera på att posta innehåll i dina egna. Var social och lyhörd!

Hoppas att det här kan inspirera dig. Jag lovar att det kommer att göra skillnad om du faktiskt gör jobbet! 👏

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *