Träna på rätt sätt
Jag träffade en man på gymmet nu precis, som stod och körde stenhårda (snabba och korta) intervaller på löpbandet. Han hade hört att det var väldigt effektivt att träna kort och hårt, att ny forskning säger att det är lika bra som att jogga 1 mil till exempel. Och det har jag också hört. Men bra för vad? För att öka löparhastigheten eller konditionen ja, men inte för viktnedgång som var målet för den här mannen.
Det är så otroligt vanligt att vi hör att nåt ska vara bra men så glömmer vi att tänka på att det beror ju på vad man vill uppnå – vad man har för mål. Jag har sagt det förr och säger det igen: Om man vill gå ner i vikt så är det bättre att gå omkring i sakta lunk hela dagen än att köra 45 minuters intensiv jogging. Långt och länge alltså. Och vill man bli starkare i benen så ska man träna styrketräning för benen. Inget konstigt med det, eller hur? Men ändå är det så vanligt att vi tränar “fel” – mot fel mål.
Som att jag nu har börjat stretcha vaderna efter varje träningspass – det är jättebra. För mig. Men kanske helt onödigt för någon som inte har stela vader.
Skulle det vara kul (bra) om jag lägger upp olika förslag på övningar beroende på vad man har för mål? Typ “Träning för dig som sitter mycket på kontor”, “Träning för att gå ner i vikt”, “Träning för att få snyggare armar”, “Träning för att bli mindre kobent”, “Träning för bättre hållning” och så vidare? Skulle ni läsa det? Eller skulle det vara ett värde menar jag?