En helvetesnatt med diabetes

Jag är så trött att det gör ont i kroppen. Men jag får inte somna om. Inte än. Har redan varit uppe en gång i timmen, för att hålla koll på Mios blodsocker nu när han har ny teknik kopplad till sin lilla kropp. Så här har det sett ut de senaste tre timmarna:
Först – väldigt hög. Farligt hög.Var tvungen att leta fram ketonstickor + mätare för att se att han inte har börjat bilda ketoner. Ketoner, om för många är livshotande.  Men det var lugnt. Inga ketoner än.  Men okej, jag gav en korrigeringsdos av insulin, för att sänka blodsockret. Det är viktigt att snabbt, snabbt få ner det ordentligt. Ställde alarmet på om 45 minuter. Och tack gode Gud för att jag inte tog längre tid. För när jag kollade efter 45 minuter så var han alltför låg. Då hade han istället fått för mycket insulin.Så då gav jag honom Dextrosol, 2 stycken, och satt bredvid honom i en kvart för att se att det skulle höjas och att han inte skulle svimma. För det gör man när det blir för lågt. Men blodsockret höjdes inte. Det fortsatte att sjunka. Så jag gav honom ännu mer Dextrosol…… och äpplejuice. Väl medveten om att snart kommer en rekyl som ett brev på posten. En rekyl = när det plötsligt vänder och skjuter i höjden istället. Det kommer det säkert att göra, men jag måste ju höja honom snabbt ändå. Har inget val. Han har en så stark känning och skakar och känner sig yr av det låga blodsockret. Så det måste upp helt enkelt.Jag stänger av pumpen för en stund. Den kan max stängas av i två timmar, men jag väljer att göra det eftersom jag inte får upp blodsockret.
 
 
 
 
Vid det här laget är även Mio klarvaken. Klagar på ont i magen och vill att vi ska ta ketoner igen. Ont i magen kan vara ett tecken på ketoner. Så jag tar nytt värde, och nu har det börjat bildas. Fortfarande under gränsvärdet dock, som är 0,6, så ingen fara. Plötsligt vänder det igen, och blodsockret är på väg upp. Det ska ligga på mellan 4-6 och det är redan 6,2 och enligt pilen på väg ytterligare upp. Så klart! Efter tre dextrosol och ganska mycket äppeljuice så räknar jag med en stor rekyl. Jag chansar och sätter på pumpen igen, för att försöka få till nån slags balans. Hoppas att det landar fint nu. Ställer klockan om 30 minuter igen och ser vart det är på väg. 1
 
 
 
 

0 thoughts on “En helvetesnatt med diabetes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *