Det här med att få viral spridning – det är de flesta digitala marknadsförares våta dröm. Men hur gör man då? För en sak kan vi väl komma överens om: Det är väldigt svårt att få viral spridning. Och att i förväg försöka planera en viral succé är nästan som att i förväg planera att man ska dra ett spontant skämt. Förstår ni vad jag menar? Ja men det är svårt alltså, det är det jag menar. Och det finns aldrignågra garantier för att en kampanj eller ett inlägg ska bli viralt – hur mycket man än kämpar. Och det kanske är just det som är felet ibland, att man kämpar lite för mycket för att det ska bli viralt, snarare än att man brinner för ämnet eller budskapet. Men nu ska jag sluta prata om hur svårt det är och istället fokusera på vad vi kan göra om vi vill öka chanserna till viral succé.
1. Skapa relevant innehåll! Om du vill ha en viral succé så måste ditt innehåll vara genomarbetetat och bra och till för mottagaren. Ingen är intresserad av hur många produkter ni säljer, så ni måste hitta värdet för mottagaren när ni skapar ert innehåll. Exempel: Ni säljer ansiktskrämer och vill sälja en ny kräm som ni har lanserat. Ingen bryr sig om det – att ni har lanserat en ny kräm och vill sälja den, det folk bryr sig om är vad krämen gör för dem. What's in it for me? Hitta värdet för mottagaren. Alltid!
2. Det ska kännas i magen! Skapa innehåll där du når mottagarens hjärta ♡. 93 % av oss tar beslut baserat på känslor, så tänk till ordentligt så att ni hittar något som verkligen träffar och når in på riktigt. Det behöver inte nödvändigtvis vara något sorgligt eller tårdrypande, kanske bara något igenkännande, det viktiga är att det berör.
3. Tänk på timingen! Det skiljer sig givetvis mellan olika branscher när det är bäst att posta på till exempel Facebook, LinkedIn och Instagram, men generellt så kan man säga att klockan 20,00 – 21,00 söndagar – torsdagar är bra tider att posta. Fredagkvällar kanske man ska tänka på att inte posta tunga inlägg som “Så här gör du en likviditetsbudget” utan snarare sånt som passar att ta in medan man sitter i soffan och ser på “På spåret” eller “Idol”. Tänk på vilken situation de flesta människor är i när du postar ditt inlägg. För ja, vi har ganska lika mönster och är sällan så väldans unika, vad vi än tror.
4. Se till att de första 50 orden säger vad artikeln eller videon innehåller. Det har visat sig, i en undersökning, att de poster som fungerar bäst på Facebook innehåller max 50 tecken, men eftersom det ofta kan vara svårt att begränsa sig till 50 tecken så kan man åtminstone låta den första meningen bli som en slags rubrik, som är slagkraftig och tydligt beskriver vad innehållet handlar om.
Det här är till exempel mycket mer lättläst…
… än det här, eller hur? Den här texten, hur bra den än skulle kunna vara, är det ingen som orkar läsa. Tänk på hur snabbt vi scrollar förbi i våra flöden. Det ska gå på max ett par sekunder att få ett bra grepp om vad en post handlar om för att vi ska vilja läsa vidare eller klicka.
5. Se till att innehållet är gjort så att folk vill dela. Med det menar jag att det ska vara enkelt för folk att dela utan att behöva beskriva så mycket bakgrund. Det ska se snyggt ut så välj gärna snygga bilder (om du ska använda bilder), ta bort adresslänken ur “caption”-fältet (Så fort du har lagt in en länk så ligger den kvar där även om du suddar bort den) och skriv kort och sammanfatta vad artikeln eller videon innehåller, gärna i punktform så att det är lättläst. Gör en teaser så att man inte kan låta bli att klicka.
Den här länken, som jag har markerat, ska du alltså ta bort när du väl har lagt in den. Så blir det snyggare.
Så här:
Sen… hur man än planerar och förbereder… ibland har man helt enkelt tur. Och ännu oftare otur. Men kör hårt och lycka till! Har ni fler tips på hur man ska jobba för att få störst chans till viral succé? Hojta!