Dag: 14 november, 2017

Det kan inte vara sant… En diagnos till?

Det kan inte vara sant. Jag är i chock. Jag sa ju att jag inte var orolig över det som läkaren pratade om med Mios bruna hy. Men där verkade jag visst ha fel. 
Tidigare i eftermiddag kom läkaren nämligen in på vårt rum och berättade att provet som de tog i morse, var oroande. Gränsen (vet inte exakt vad det var) på det de mätte går vid 40. Man ska alltså inte ha över det, och Mio hade 145! Alldeles för högt alltså. Så de misstänker starkt att han har Addisons sjukdomAutoimmunt polyglandulärt syndrom, typ II eller nåt annat liknande! Herregud! Det kan inte vara sant. Det är ganska liknande sjukdomar tydligen (Jag vet alldeles för lite än) och gemensamt för dem är bland annat att man blir brun (check), får ledvärk (check), får diabetes typ 1 (check), får “falsk hjärntumör” – som är den sjukdomen som han har och som även kallas IIH och som är anledningen till shunten (check), får huvudvärk (CHECK!) och blir trött (check). Det är allvarliga sjukdomar som är livshotande om man inte gör något åt dem.
TACK GODE GUD, OCH ALLA NI SOM BIDROG TILL DETTA, att vi är här! ♡
Vi vet i det här läget inte exakt vad han har för sjukdom som sagt, och nästa steg är att han ska vara fastande efter midnatt och ta nya prover imorgon bitti. Sen ska han få medicin (jag tror att han ska få kortisol eftersom det är det som saknas i kroppen när man har de här sjukdomarna) och så ta ett nytt prov två timmar efter det för att se om kroppen kan ta upp det. Jag är inte helt säker på alla saker som kommer hända nu, men jag vet att de kommer att utreda det här djupare imorgon så att vi kan få ett 100-procentigt besked så småningom, samt att de i såna fall kommer börja medicinera honom. Det är som sagt allvarliga sjukdomar det här, och väldigt viktigt att man får behandling. 
Det är mycket att ta in, och just nu pratar jag och Mio mycket om vad som hade hänt om vi hade fått reda på det här tidigare… Hade han sluppit både diabetesen och shunten då? Om vi istället hade botat grundsjukdomen? Det är så otroligt ledsamt att tänka på. Mitt lilla, lilla barn – hur kunde det bli så här? ♡
Och lille Alvin då – han är ju ännu brunare och har också huvudvärk och kräkningar, fast utan högt tryck. Vi måste kolla honom också så fort vi vet vad det är Mio har. För vi vet ju inte än… bara att det är nåt åt det hållet. Låt oss hoppas att det är en enkel variant av vad det än är… 
Min stackars lilla kille. Hur mycket ska han stå ut med egentligen? ♡
 

Kommentera (0)

Mio svimmade

I morse kom en sköterska och skulle ta blodprover på Mio. Hon tog blod från den där slangen som han har i armen, och eftersom Mio är så extremt (alltså på hög nivå) spruträdd så tycker han även att en sån här grej är läskig. Han är smart nog att inte titta, utan stirrar mig rakt in i ögonen. Han ser alltid väldigt rädd och fokuserad ut vid såna här tillfällen. Jag känner min lilla kille väl och ser när det börjar bli för jobbigt för honom. Han tappar färgen i ansiktet och blir vit om läpparna. Och idag hände det. Han bleknade mer och mer och blev alldeles kritvit om läpparna. Till slut stod han inte ut (hon fyllde sex rör med blod) utan sa att hon måste sluta eftersom det kändes som att han ville kräkas. Sköterskan tog en paus, men det var för sent. Mio började skaka i hela kroppen och rullade med ögonen. “Jag svimmar nog” hann han säga, så jag tog emot honom och la honom ner (han satt tack och lov i sängen), och sen började han krampa och rycka och ha sig. Så himla otäckt. Ögonen levde sitt eget liv och han var okontaktbar. Så klart… det är man väl när man svimmar. Sköterskan stod bara och tittade (det fanns så klart inget att göra, men jag kände ju ändå att GÖÖÖÖR NÅGOT DÅ!!!) och jag höll väldigt lugnt i Mio även om jag kände allt annat än lugn inombords. Det var så himla otäckt! Men det gick snabbt över. Han vaknade efter en minut och hörde då ett ljud i öronen. Gör man det? Och så sa han att han var yr och mådde illa. 
Vi väntade tio minuter och sen tog hon de sista två rören, och det gick alldelels utmärkt. Jag pratade på om allt mellan himmel och jord, har ingen aning om vad jag sa faktiskt, för att vilseleda honom. Och det gick som sagt bra. Min lilla älskling. Tänk att han är så rädd och ändå så tapper ♡ Han gillar läget för att vi är här, i Tyskland, och vet så väl om att det gäller att “gå med på allt”, för hans eget bästa. Och så biter han ihop och försöker. Min lilla älskling ♡
 

Kommentera (0)

Översätta en text från tyska till svenska

Allt i Tyskland är på tyska. Alltså precis allt! Och så är det säkert i Sverige också, bara det att jag inte tänker på det. När vi kom hit till sjukhuset i söndags så fick vi tre papper var, av en sköterska som sa “Fyll i det här och lämna till mig nu direkt så att jag kan lämna in dem till köket”. Eeehh… jaha… fyll i vadå? Och framförallt… hur? Jag förstod att det handlade om mat, men vad var det för mat? Och exakt hur skulle vi fylla i det? Men så kom Google translate-appen till vår undsättning. Man älskar ju Google ibland. Och teknik. Ladda ner Google translate till din smartphone så ska jag förklara hur det funkar:
1) Öppna appen och klicka på kameraikonen.
2) Håll telefonen över texten, och klicka på den röda knappen.
 
3) En linje kommer föras fram och tillbaka över texten ett par gånger. Sen får du ett meddelande: “Markera texten med fingret”. 
4) Gör det! Markera texten med fingret altså.
5) Voilà! Texten översätts till svenska. Ja om det är det språket du har ställt in förstås. 

Thank god för Google Translate! Det har gjort allt så mycket enklare här 🙂 

Kommentera (0)

? Till alla diabeteshjältar ?

Det är fint att det finns en dag på året då vi uppmärksammar alla diabeteshjältar som varje dag, dygnet runt och året runt kämpar med blodsockerdippar, blodsocker som skjuter i höjden, sprutor, kontroller, humörsvängningar, darrningar, yrsel och kontrollerande av maten. Som varje år tar runt 2000 sprutor i magen eller benen för att få i sig det livsnödvändiga insulinet, som tar över 4000 stick i de stackars fingertopparna som förmodligen redan har mist känseln, som flera gånger i veckan drabbas av känningar då kroppen skakar och är på väg att svimma, som flera gånger i veckan på grund av högt blodsocker förgiftar blodet i kroppen och som alltid lever med vetskapen att ju fler gånger man har högt blodsocker desto nämare följdsjukdomar och död är man. 
Diabetes är en fruktansvärd sjukdom och man lever med en ständig risk om att svimma av, och kan aldrig vakna om man inte får socker eller akutspruta. Men vem vet det? Typ ingen. Jag hade ingen aning om det innan Mio fick diabetes.
Så här är det: Svimmar en diabetessjuk person så är det bara en sak som gäller – GE SOCKER! Eftersom hen inte kan svälja när hen är avsvimmad så gäller det att smeta på en massa socker, honung, sylt, saft eller whatever som är sött, under läpparna! Lyft alltså på läppen och smeta ner hela tandköttet med nåt sött. Så kan du rädda liv ♡
Jag önskar att alla visste det – det hade varit så mycket tryggare som diabetesförälder om jag visste att det var allmänt känt hur man räddar en diabetiker som svimmar. För det där med att få känningar och lågt blodsocker – det händer flera gånger i veckan…
Jag brukar se till att Mio har med sig flytande glukos (som finns att köpa på Apoteket) i skolväskan, på träningar och så vidare… Allt för att underlätta för andra om det värsta skulle hända. Om en diabetiker svimmar så är det bara att smeta på allt vad man kan, under läpparna alltså.
Förresten så kom ju avsnitt 2 av min och Josefines Barndiabetespodden ut igår – och vi pratar om första tiden hemma efter att man har kommit hem från sjukhuset. Det var en tid då jag inte ens vågade duscha utan att ha kontakt med Mio. Tänk om han skulle svimma… Ja det där har lugnat ner sig, jag är inte lika nojig idag, thank god ?
Om ni vill hjälpa forskningen framåt (Drömmen vore ju ett botemedel förstås, eller att de kunde hitta orsaken till att man får diabetes typ 1 och hellre utrota sjukdomen) så kan ni skicka ett sms till 72 980 med texten “DIABETES100” för att skänka 100 kr eller “DIABETES200” för att skänka 200 kr. Jag skulle bli överlycklig om alla mina bloggläsare, som känner att ni har en hundralapp över, skulle göra det. Det skulle så klart göra stor skillnad. Lämna gärna en kommentar här om du har gjort det så ska jag skicka en stoooor cyberkram ?

Kommentera (0)

God morgon – dag 3 på sjukhuset

Kvällen igår var lugn. Det hände inte nåt direkt, men eftersom sköterskan inte riktigt visste så sa hon att vi borde hålla oss på sjukhusområdet när vi berättade att vi skulle gå iväg en sväng. Så vi gjorde nästan det… vi åkte bara ett par kvarter bort, till Burger King. Ikväll ska vi rymma iväg en timme och gå till Vapiano eller nån annan restaurang igen. Herregud, det är liksom höjd
Vår läkare, som vi hade igår i alla fall, pratar lyckligtvis utomordentligt bra engelska. Bättre än vi till och med. Han förstår att hans uppgift är att gräva lite djupare och verkligen tänka utanför boxen snarare än att göra magnetröntgen efter magnetröntgen. Hellre ta prover och leta efter sånt som inte alla andra har letat efter. Det känns skönt att han fattar. Det låter kanske helt sjukt. Varför skulle han inte göra det liksom? Men det är så när man helt och hållet är i händerna på nån annan, att varje liten nyans åt ena eller andra hållet kan kännas positivt eller negativt. Och här känner jag alltså att det är positivt.
Han frågade en sak igår, som även en läkare i Sverige frågade angående Alvin förra året: Varför är han så mörk i hyn? Och så tittade han på mig. Du är ju blek. Haha… tack ska du ha…
Precis samma sak hände med Alvin när han var inlagd på grund av andningsproblem förra vintern. Läkaren frågade exakt det och sa att hon ville ta hormonprover (eller nåt?) för att utesluta att han hade en väldigt märklig sjukdom som man blir mörk i huden av. Men hon gjorde aldrig det. Oklart varför. Förmodligen för att den är så extremt ovanlig. Men nu säger alltså den här läkaren exakt samma sak och ska alltså ta prover för att utesluta att han inte har den där sjukdomen. Han sa att den kan göra de mest märkliga saker med kroppen, men att han egentligen inte tror att Mio har den eftersom det är så extremt ovanligt. Tror att han menar Addisons sjukdom. Läser att det är vanligt att man får Diabetes typ 1 om man har den sjukdomen, men jag är ändå inte särskilt orolig faktiskt. Jag tror inte att han har den, och det är av två anledningar 1) Jag tycker inte att de andra symtomen känns självklara 2) Han kan inte ha en fjärde diagnos.
Så… summa summarum, jag är inte orolig för det här utan nämner det mer för att ni ska få veta lite vad som händer här.
Älskar att han alltid ligger och lyssnar på Fredagspodden när han ska somna ♡
 

Kommentera (0)