Dag: 7 oktober, 2018

Positivt tänkande – Flum eller logik?

Jag tror jag har sagt det här tidigare, men jag säger det ändå igen… Jag är en person som gärna väljer det positiva framför det negativa – utan att det för den sakens skull får bli ytligt dock. Glättighet – där man inte erkänner att det finns ett problem, eller där man inte vågar gå in på djupet – är jag allergisk mot, men jag älskar däremot att ha en så positiv syn på saker som möjligt. Det är, för mig, ingen motsättning till att man tycker att saker är pest och skit ibland. Jag försöker bara att alltid se det lilla positiva som finns i en jobbig situation. Först acceptera att det suger, och sen försöka se det ur en positiv synvinkel alltså. För att överleva. Alternativet känns som att det är att gnälla, bli arg, skälla, skrika eller göra nåt annat ganska destruktivt. Jag försöker hellre lösa saker och då behöver jag ta till min “Nu måste jag hitta en positiv vinkel”-sida. Förstår ni hur jag menar?

Långt ifrån falska leenden och ytlig glättighet alltså. Snarare en överlevnadsstrategi tror jag, och en strategi för att få saker att hända… förändras. Meeeen, hur som helst då… det jag vill komma till är att det faktiskt finns forskning som stöder det här med att positivt tänkade är en hyvens pryl. Hurra va?! Jag håller på att samla ihop fakta till min föreläsning och tänker att jag ska dela med mig även till er. Först och främst så kan positivt tänkande leda till finfina effekter – och det här känns kanske aningen uttjatat, men jag börjar här ändå. Positivt tänkande kan leda till:
  • Längre liv

  • Mindre stress

  • Mindre risk att drabbas av depression

  • Ökat motståndskraft mot förkylningar

  • Bättre stresshanteringsförmåga

  • Mindre risk att drabbas av hjärtsjukdomar

  • Ökat fysiskt välbefinnande

  • Bättre mental hälsa

Och det är så klart fint, eller hur? Men sen finns det också annan forskning:
  • När man har gjort magnetröntgen på hjärnor så visar det att om din hjärna, för ett kort ögonblick, blir utsatt för ordet “NEJ” så utsöndras stresshormoner.
  • Man har sett att ju fler negativa tankar en människa som mår dåligt tänker, desto mer påverkat blir minnet, känslorna, sömnen och aptiten. OCH dessutom så försämras förmågan att vara lycklig.
  • Ännu värre blir det om man sätter ord på sina negativa tankar, eller på annat sätt för över de till den fysiska världen, till exempel genom att rynka pannan. Och det är inte bara min egen hjärna som utsöndrar stresshormoner om jag säger något negativt eller rynkar pannan, utan det händer även för den jag kommunicerar med.
  • Ännu mer skadligt är negativa ord som sägs i ilska. (Ja men det kan man ju ändå förstå, eller hur?)
  • Ord som ”kris”, ”fattigdom”, ”sjukdom” och ”död” påverkar oss negativt, och även om vi, rent teoretiskt vet att det inte är verkliga hot så reagerar delar av hjärna som att det skulle vara det. (Så att jag ens skriver det nu innebär alltså att det är negativt för oss. Det är alltså därför jag så starkt känner att jag inte vill grotta ner mig i tragiska nyheter).
Så… fuck det negativa. Jag tycker att Mandy illustrerar det rätt bra på den här bilden även om hennes finger inte över huvudtaget är relaterat till min text. ?

Hur är det för er? Tycker ni att det är svårt att se ljust på saker när det känns som att det mesta suger? 

Kommentera (17)

Kommer ni på min föreläsning?

God morgon från Helsingborg! Vi passade kusinerna igår och har alltså sovit här inatt. Mysigt! Idag måste vi dock köra hem tidigt eftersom jag har ett PT-pass nu på morgonen. Jag jobbar inte som PT på fredagar längre eftersom jag i somras var tvungen att hoppa in hos en kund en längre tid när en kollega blev sjuk. Så nu har jag vissa PT-kunder som har några tider kvar, som jag försöker boka in lite då och då. Inte helt optimalt, men så får det bli. Jag vill gärna ta upp min PT-verksamhet igen så småningom men valde att den här hösten lägga den tiden på min föreläsning istället. På att förbereda den och på att snart bestämma datum och boka in första tillfället. Kommer ni? Och på tal om det – Vad är man beredd att betala för en föreläsning? Är 150:- rimligt? Ni får jättegärna komma med feedback så att jag vet. Thänks ?
Och på tal om föreläsningen. Hjälp vad svårt det är att skriva ihop den. Alltså att veta vad som är relevant att ha med och inte. Jag är nog ingen särskilt bra historieberättare i mig själv (alltså jag vet inte vad jag ska ta med och vad jag inte ska ta med) så jag är glad att jag har tagit hjälp av Snacka Snyggt retorikbyrå. Vi körde vårt första möte för ett tag sen och efter det insåg jag att det här är svårt. Men det kommer bli svinbra när jag har tagit mig igenom det, jag vet det. Hela dagen idag, efter mitt PT-pass, tänker jag att jag ska sitta och skriva. Jag behöver ha klart ett första utkast (som egentligen är ett tredje utkast) ikväll, så önska mig lycka till.  
Jag kommer berätta några olika stories ur mitt liv, och sen ge några “nycklar” till hur jag tog mig ur eller tog mig vidare… typ. Svårt att förklara bara så här, men det jag vill säga är att varje story ska ha med det här:
  1. Måla upp rollerna

  2. Beskriv problemet/ konflikten

  3. Vilket botemedel/ acceptans

  4. Utveckling

  5. Huvudpoäng

Och när jag tittar på mina stories så ser jag att det saknas… ganska mycket. Japp, det blir till att kavla upp ärmarna idag och bara grotta ner mig. Det kommer bli bra, eller hur!?!? ? Men hörni, kommer ni på min första föreläsning? Peter, som min retorikkonsult heter, säger att första tillfället aldrig blir helt hundra… fan då… Kan ni kanske tänka er att komma två gånger? ? Alltså jag har ju föreläst många gånger… men jag märker att det här är något helt annat. När det inte handlar om sociala medier eller entreprenörskap…
 

Kommentera (48)