Dag: 6 januari, 2022

Trendspaning sociala medier 2022

Hur kommer 2022 att se ut egentligen? Ja det har vi förstås ingen aning om men efter att ha jobbat med sociala medier sedan långt innan Facebook fanns för företag och sen innan Instagram ens existerade — det vill säga på den tiden då det bara fanns Twitter och LinkedIn — så har jag börjat lära mig hur det funkar och vågar mig på att försöka spå om framtiden. Så varsågod, här är min spaning för 2022!

1. Annonsering blir allt viktigare

Alla varumärken kämpar för att nå ut och få räckvidd på sitt organiska innehåll, och idag är det många som är duktiga på att skapa värdefullt innehåll anpassat efter målgruppen. Och ändå är det svårt att nå ut. Det finns så mycket innehåll som är bra! Värdefulla guider delas ut gratis, det bjuds in till kompetensgivande webinar, inläggen på Instagram blir bättre och bättre… Ja konkurrensen om människors uppmärksamhet är helt enkelt stenhård vilket gör att vi ännu mer än tidigare har börjat inse att annonsering i sociala medier ofta är en förutsättning för att lyckas.

2. Det fokuseras mer på e-postlistan

Eftersom konkurrensen i sociala medier är stenhård och eftersom vi mer och mer börjar inse vad det innebär att sitta i knäet på vinstdrivande företag såsom Facebook och Instagram så börjar vi också inse värdet av att satsa på e-postlistan. Som du säkert vet så når du inte ut till alla dina följare när du postar någonting på till exempel Instagram (detta eftersom de helt enkelt inte hinner konsumera allt som kommer i deras flöden) medan du når fram till alla i din e-postlista när du mailar. Därför är den så värdefull! I USA har man länge pratat om att det finns ett mycket större värde i att ha en e-postadress än att ha en följare i någon av de sociala kanalerna. Och så är det, och det har vi insett även här. 2022 är året då fler varumärken, på riktigt, börjar fokusera på att bygga sin e-postlista och därmed även allokerar en del av marknadsföringsbudgeten dit.

3. Mer sofistikerad Influencer marketing på Instagram

De som jobbar med varumärkens marknadsföring blir allt duktigare på att köpa in relevanta samarbeten på Instagram och vi kan snart titta i backspegeln efter de som bara köpte räckvidd, det vill säga de som gjorde samarbeten med influencers grundat enbart på hur många följare de hade.

Idag blir vi alltså bättre och bättre på det här och under 2022 kommer marknadsförare äntligen titta mer på vilken nisch influencern har och hellre lägga pengar på rätt personer än på stor räckvidd. De kommer också att titta på hur influencerns tidigare samarbeten ser ut och hur mycket interaktion hen brukar få på sina inlägg. Dessutom kommer de jobba mer med en mix av små, stora och medelstora influencers och förstå skillnaden mellan dem. En stor influencer kan till exempel ge stor räckvidd medan in mikro-influencer ofta kan ge bättre konverteringsgrad. 

4. Varumärken börjar lyssna mer

Även om varumärken de senaste åren har blivit bättre och bättre på att skapa bra innehåll så har det blivit svårare att nå ut. Dels på grund av det finns många som är duktiga i sociala medier och dels för att vi blir mer och mer återhållsamma med vilka varumärken vi följer. I år är året då varumärken på riktigt kommer inse värdet i att lyssna på målgruppen istället för att bara prata själva. Istället för att lägga mer tid och kämpa för att skapa ännu bättre innehåll kommer man lägga en del av tiden på att, till exempel på Instagram, gå runt och interagera med målgruppen på deras konton.

Klicka här för att läsa mer om webbutbildningen Social Media Academy!

5. Handling blir viktigare än ord

Tidigare har företag snackat mer än vad de har handlat. Fokuset har ofta legat på hur de ska lyckas nå ut och få stor räckvidd i de sociala kanalerna genom smarta kampanjer där man pratar om sånt som målgruppen gillar. Även om man inte längre pratar så mycket om “virala succéer” så är det ändå det man har hoppats på. “Vad kan vi göra för att få stor spridning?” Och startpunkten har varit just sociala medier. Idag har man förstått innebörden av att göra bra saker på riktigt och att det sen ger ringar på vattnet i de sociala kanalerna istället för att försöka med smarta genvägar. Så 2022 blir året då fler företag kommer börja rannsaka sig själva och göra bra saker istället för att prata om det. Och de kommer också att inse att detta lönar sig i de sociala kanalerna.

6. Interaktivt ljud börjar ta plats

Förra året kom uppstickaren Clubhouse och engagerade många… till en början. Med facit i hand kan vi se att det endast var 2 % som använde Clubhouse under 2021. Ändå var det någonting som hände i och med Clubhouse-hypen. Det här med att man kan hänga, genom att prata, med flera vänner samtidigt är definitivt någonting som vi kommer få se mer av. Kanske inte i början av året, men vänta och se… Det är på väg…

7. Underhållande videos blir större

Vi har pratat om det länge nu: Videos i sociala medier blir större och större, det är inget nytt. 2022 är dock året då vi ännu mer kommer se resultatet av TikToks framgång. Varumärken kommer satsa ännu mer, och ännu mer uttalat, på rörligt material och då i form av kreativa och underhållande videos. Det räcker inte att bara skapa videos. Nu krävs det mer. De ska vara underhållande, kreativa, innovativa… Det ska vara något som roar oss på ett eller annat sätt. Adam Mosseri, “head of Instagram”, twittrade den 8 oktober 2021:

“We’ve seen an explosion in video, and it’s a paradigm shift we’re embracing. More improvements to come!”

Vi kan alltså förvänta oss mer och nytt, när det kommer till videos, och eftersom Instagram är en av de största sociala plattformarna så kan vi vara rätt säkra på att fler följer efter. 

8. Det korta formatet blir längre

Även om korta videos har varit populärt de senaste åren och fortfarande är det så kan vi se att trenden går mot att de nu blir längre och längre. Det kan vi se genom att till exempel både TikTok och Reels har börjat göras i längre format. Vi kommer alltså skapa längre videos, men också i högre kvalitet när det kommer till själva innehållet.

9. Mer fokus på en kanal

Från att varumärken har försökt befinna sig överallt, i alla sociala kanaler, blir man nu mer restriktiv och satsar hellre på kvalitet och att vara riktigt bra i en eller få kanaler istället för att ha närvaro överallt. 

10. Kundservice tar större plats i sociala medier

Vi är trötta på att sitta i långa telefonköer och vill hellre kontakta företag genom att skriva direkt via meddelanden i sociala medier. Facebook har gjort en undersökning där 64 % svarade att de föredrar att skicka meddelanden istället för att ringa ett samtal. Detta innebär att företag kommer att behöva anpassa sig, och troligtvis kommer fler och fler lägga ut delar av sin kundservice i sociala medier.

Vad tror du? Håller du med mig? Finns det andra trender du tror på? Kommentera gärna! Och du får gärna dela det här inlägget till andra om du vill!

@alexandrabylund

PS. Vill du lära dig mer om sociala medier? Kanske utbilda dig och bli Diplomerad Social Media Manager? Kolla gärna in min webbutbildning Social Media Academy i såna fall. Här kan du läsa om den.

Kommentera (2)