Kan en tjock tjej ha magkort topp?

Jag älskar den här videon. Som faktiskt säger en del viktiga saker:

  • att vi inte ska behöva följa några som helst regler när det kommer till mode. (“Dare to be different” som det står på mitt armand. Lättare sagt än gjort…)
  • att vi inte ska behöva lyssna på nån annans föreställningar om hur man ska klä sig beroende på ålder, färg, kroppsstorlek, tillfälle eller annat (som någon annan har satt upp regler kring)
  • att det inte finns några regler…
  • … förutom en då: att vi ska återvinna våra kläder. Och det är klart att vi ska göra det. Det som är helt och användbart borde vi alltid, alltid se till att det kommer i nån annans ägo. På vilket sätt som helst, bara det blir av.

Och nu när jag tittar på alla punkter så säger den ju bara en sak: INGA REGLER! (förutom en) Ja och så att ingen annans föreställningar om hur saker ska vara ska få begränsa oss. Så fint!


För mig innebär det att jag ska få klä min dotter helt i spets och rosa om jag vill det. Utan att jag få höra att jag gör fel som sätter en typisk tjejfärg på min dotter. Eller tvärtom, att jag ska få klä min son i samma kläder om jag vill det. Utan att få höra att jag skadar honom eller gör honom till bög. (Det finns mycket värre saker som vi föräldrar gör i såna fall, som vi borde få tillsägelse om), att jag ska få ha en kort vit kjol fast jag är 45 och har tjocka ben, eller att jag ska få ha all världens färger i en och samma outfit utan att bli kommenterad, att jag ska få slippa kavaj och kjol bara för att jag ska ha kundmöte med någon som brukar gå klädd så (Vadå, ska jag ändra klädstil bara för att hen går så? För mig är det helt galet). Ja men typ så. Ingen har väl ändå rätt att säga till nån annan vad som är okej eller inte?
Och det tycker jag att den här videon påminner så mycket om.
Hur är ni? Kommenterar ni om ni ser en 50-årig kvinna på stan med väldigt kort kjol? Eller en tjock person med magkort topp? Jag ska inte låtsas att jag är helt oberörd och inte tänker på det, för det gör jag (vilket är synd). Ser jag en tjej som är väldigt överviktig och ändå väljer att visa magen så reagerar jag (vilket jag hatar att jag gör, men det är väl också därför jag gillar videon, för att få sånt här inpräntat i huvudet, och för att radera bort samhällets “så där kan man väl inte klä sig om man ser ut så där-normer”) Men jag tänker ändå att “Wow, vilken grym tjej som inte bryr sig om samhällets ideal och bara kör på sin stil.”
Min önskan är att mina barn inte tänker så, utan att de bara ser det som en random människa, och inte lägger nån värdering i vad hen har på sig.
Kan en tjock tjej ha magkort topp? Eeeh, den som svarar nej på den frågan eller “Ja men…” borde rannsaka sig själv. På riktigt. Ja! Ja! Ja! Vem som helst kan ha en magkort topp. Jag kanske ogillar att se revben, och rent av mår illa av det, och då får inte smalisar gå i magkorta toppar i min skola. Ja men ni hör ju hur det låter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *