Dag: 14 mars, 2017

Hos psykologen

Idag innan jag satte mig på tåget till Stockholm så var jag och Mio i Lund för att träffa en psykolog. Det är andra gången vi träffar henne, och anledningen till att vi gör det är dels för att han är så extremt spruträdd (Vi pratar panikrädd) och dels för att han nu har varit sjuk i närmare sju år och ibland uttrycker en viss oro och ledsamhet över det. Just nu, peppar peppar, så är det bra. Han har varit i skolan i två dagar (Yey!!!!) men någonting säger mig tyvärr att det kanske bara är tillfälligt. Det brukar bli bra ett par dagar när vi ändrar om shunten, men sen när ändringen har nått full effekt så blir han dålig igen. Men jag ska inte vara negativ nu. Tro mig, jag vill inget hellre än att han ska få bli bra. Det hade varit så fint om han fick vara frisk hela våren och sommaren och hämta en massa energi. Eller i alla fall några månader så att han hinner komma in i sitt friska jag.
Hur som helst – psykologen berättade på ett väldigt pedagogiskt sätt hur det fungerar rent fysiskt i kroppen när man har en orosklump i magen (ångest). Mio fick rita hur det kändes i hans kropp när han var orolig och sen fick han hemläxa för att beskriva hela processen. För det vanligaste är nämligen (och det tror jag att vi alla känner igen) att man flyr från det. Kanske genom att surfa på sin iPad, ringa en kompis, spela, bråka, lyssna på podd eller liknande… Det finns många sätt att distrahera sig på för att slippa tänka och känna, och så länge det handlar om de saker som jag nämnde och inte alkohol, droger och andra missbruk så känns det väl på ett sätt lugnt – ibland kan det säkert till och med vara bra att bli lite distraherad- men hon menar ändå att det även kan vara bra att låta känslorna och tankarna få plats. Så klart. Så det har han fått i uppgift till nästa vecka. Jag är väldigt glad över det här. Jag vet att det finns barn som har det värre, men det som Mio har gått, och fortfarande går, igenom är helt osannolikt. Jag kan inte förstå att en och samma person får stå ut med så mycket. Mitt lilla hjärta ♡
Snart måste vi operera ut den där tryckmätaren som sitter i huvudet. Fasar för operation nr 16.
Sen har vi den här lille killen också… det är inte lätt att vara syskon till ett heltidssjukt barn. Så många gånger vi har behövt lämna honom mitt i natten för att åka ambulans in till sjukhuset (Givetvis har pappa Jonas kommit och tagit över, men ändå, det är oroande när mamma och storebror bara försvinner medan man sover, och sen inte kommer hem på flera dagar), så många gånger som han inte har fått ta hem vänner på grund av att Mio inte har orkat, så många gånger som han inte får lyssna på musik och så vidare, och så vidare. Det är verkligen inte lätt att vara lillebror heller. 
Throwback till när han var flera år yngre och lärde sig att åka skidor (efter mycket kämpande från min sida)
 

Kommentera (0)

10 tips för hur man lyckas på Facebook

Vi jobbar väldigt mycket med att både skapa och sprida innehåll på Facebook för våra kunder och har kommit fram till många bra saker som jag nu vill dela med mig av. För det här med timing och paketering är så viktigt om man vill ha spridning på sitt innehåll. Jag skulle till exempel aldrig posta någonting som jag vill ha bra spridning på klockan 16,00 en fredag – om det inte vore så att jag jobbade med någonting som handlade om mat eller fredagsmys förstås. Fredageftermiddagar är det få människor som läser “tyngre” innehåll och de allra flesta har sitt fokus inställt på helgen.
Varsågoda! Här är en guide med 10 tips för hur du lyckas på Facebook:
  1. Den allra bästa tiden att posta någonting är mellan 20,00 – 21,00 söndagkvällar.
  2. Runt 20,00 – 21,00 vilken dag som helst är generellt en bra tid för att posta (förutom fredag- och lördagkvällar)
  3. Runt 07,00 på vardagar är en annan bra tid att posta om man inte vill vänta till kvällen, eller om man vill variera tidpunkterna för postning.
  4. Det är större sannolikhet att en post sprids om man har en video med i den.
  5. Inläggen bör inte innehålla för mycket text. Enligt Mari Smith ska man max ha 50 tecken.
  6. En post som innehåller frågor har större chans till engagemang.
  7. Posta 5 inlägg per vecka. Detta också enligt Mari Smith (som dessutom rekommenderar att 4 av dem (!) borde vara med en video inkluderad).
  8. En post ska alltid innehålla en bild (antingen via en länk eller om du väljer att ladda upp en egen bild)
  9. Innehållet i texten ska alltid vara lockande! Tänk tidningsrubriker. Vi brukar jobba rätt mycket med texten och sen göra en sista koll genom att snabbt kolla med “nya” ögon. Fångar det uppmärksamheten inom ett par sekunder? Om inte – gör om, för det är nämligen så lång tid vi har på oss.
  10. Posta alltid på Facebook om det är där inlägget ska publiceras! Vi jobbar aldrig med masspostning, utan gör innehållet anpassat efter den plattform som det ska ligga på. Det kan alltså se ut på ett sätt på Facebook, ett annat på Instagram, och ett tredje på LinkedIn.
Har ni några andra insikter eller synpunkter? Det här är vad vi har kommit fram till, och det finns givetvis varianter beroende på bransch, men jag skulle ändå säga att det här gäller ganska generellt och för de flesta.
 

Kommentera (0)

Till Stockholm, shuntomställning och diabetestrubbel

God morgon! Idag ska jag till Stockholm för att köra en utbildning i Sociala Medier. Eller själva utbildningen kör jag imorgon bitti men eftersom jag ska befinna mig i Sollentuna klockan 8,15 så åker jag upp redan i eftermiddag. Jag älskar att hålla i utbildningar och att föreläsa, speciellt när jag får mässa om det jag tycker är allra roligast (tillsammans med några andra saker visserligen) – nämligen Sociala medier och kommunikation. Det här med hur man kommunicerar och beter sig – det tycker jag är så otroligt intressant. Och egentligen så är det inte så att de sociala kanalerna direkt förändrar oss. Vi är ju de vi är och har som sagt ofta samma sätt att kommunicera på oavsett vart man är. Vi har gjort en del undersökningar och kommit fram till flera intressanta saker, till exempel vad man anser vara bra innehåll:
Nu behöver man förstås inte ha med alla de här grejerna, men det är något vi har sammanställt och som jag använder när jag föreläser eller utbildar. 
Men nu måste jag packa ihop mig här och sen väcka barnen. Hoppas, hoppas, hoppas att de båda är friska. Alvin var ju dålig igår men Mio var i skolan hela dagen. Så! Himla! Underbart! Vi ställde om shunten (igen) när vi var på sjukhuset häromdagen så nu hoppas vi (som vanligt) att han får vara bra ett tag. Diabetesen går fortfarande inte alls bra fast vi har börjat ge ganska mycket insulin på nätterna också. Att ge insulin på nätterna innebär att vi måste gå upp extra ofta så nu kommer jag tvingas vara ännu mer noga med att lägga mig tidigt. 
Fråga: Vad tycker ni är allra viktigast med en blogg? Alltså för att den ska vara intressant för er? Är det något av det som står i bilden? Eller nåt helt annat?

Kommentera (0)