Hur startar man företag?
2) Gör en enkel marknadsundersökning. Fråga runt! Förstår folk din idé? Ser de behovet? Kommer de köpa? Ta reda på det här innan du startar. Tänk dock på att det är enkelt att säga “Jaaa, jag skulle köpa” men en helt annan sak att sen få dem att göra det. Så var alltså lite smart när du gör din marknadsundersökning. För du vill ha ärliga svar på det här innan du drar igång.
3) Det är en hinderbana. Att vara entreprenör eller egenföretagare är som en enda lång hinderbana. Du ska komma till hinder och du måste försöka ta dig över dem. Ibland kommer du få springa runt dem och kanske tappa några poäng, men du måste ändå försöka ta dig över. För du kan vara helt säker på att de kommer, de där hindren. Det är omöjligt att vara entreprenör utan att stöta på hinder som du ska ta dig över. Så var inställd på det redan från början.
6) Gör en affärsplan. Det här kan tyckas urtrist, men det är så att vara egenföretagare. Det finns många trista saker som man måste göra och som inte alls har med produkten att göra. Ju bättre affärsplan du gör från början, desto lättare kommer det bli för dig längre fram. Så kavla upp ärmarna och gör grovjobbet redan från början. Här är en bra mall på hur du kan göra en affärsplan.
7) Lansering och nå ut. Hur tänker du att du ska nå ut med din produkt eller tjänst? Att enbart lita på dina egna sociala kanaler är dumt så länge du inte är en stor influencer. Men inte ens då är det en enkel sak att nå ut och att faktiskt få folk att köpa. Så se till att ha en plan för hur du ska göra här. (Det här kommer jag göra ett alldeles eget inlägg om längre fram).
8) Registrera ditt företag. När du vet att du ska dra igång ditt företag – gå in på bolagsverket.se och registrera det med hjälp av ditt bank-id. Du kan välja mellan enskild firma (då är du personligt ekonomiskt ansvarig, och det kan du bara ha om du är ensam ägare), handelsbolag (då är du också personligt ekonomiskt ansvarig men ni kan vara flera ägare tillsammans) eller aktiebolag (då är du inte personligt ekonomiskt ansvarig men det krävs ett aktiekapital på 50,000 kr för att få starta. Ett AB kan du äga med fler personer)