Hur startar man företag?

Jag gästade Influencers of Swedens Instagramkonto igen i fredags, och den här gången pratade jag om hur man går tillväga när man startar företag. Och egentligen så skulle man kunna prata eller skriva om det i all oändlighet, för det finns ju så mycket att säga, men jag har samlat ihop några av de viktigaste punkterna här:
1) Hitta en affärsidé. Först och främst så måste du ha en bra affärsidé. En idé som du kommer på och som du dag efter dag och vecka efter vecka fortfarande tror på till 100 procent. En idé som känns bättre och bättre för varje dag som går alltså, och som du märker att folk förstår – och gillar – när du berättar om den för dem. För ja, i de allra flesta fall borde du våga berätta om den. Det är få människor som kastar allt de har och satsar 120 procent på nån annans idé. För det är just det en idé är. En idé. Ingenting annat. Att kläcka idéer är ingen konst, det är själva genomförandet som är jobbet.
2) Gör en enkel marknadsundersökning. Fråga runt! Förstår folk din idé? Ser de behovet? Kommer de köpa? Ta reda på det här innan du startar. Tänk dock på att det är enkelt att säga “Jaaa, jag skulle köpa” men en helt annan sak att sen få dem att göra det. Så var alltså lite smart när du gör din marknadsundersökning. För du vill ha ärliga svar på det här innan du drar igång. 
3) Det är en hinderbana. Att vara entreprenör eller egenföretagare är som en enda lång hinderbana. Du ska komma till hinder och du måste försöka ta dig över dem. Ibland kommer du få springa runt dem och kanske tappa några poäng, men du måste ändå försöka ta dig över. För du kan vara helt säker på att de kommer, de där hindren. Det är omöjligt att vara entreprenör utan att stöta på hinder som du ska ta dig över. Så var inställd på det redan från början.
4) Ge 120 procent. Om du vill starta ett företag som du ska leva på så krävs det att du ger väldigt mycket av både din tid och din energi. Man får sällan mer än man ger, utan snarare tvärtom. I alla fall i början. Du kommer kanske jobba, jobba, jobba och ändå inte kunna ta ut hälften så mycket i lön som när du var anställd. Men du måste nog bara räkna med det. För det är svårt att först jobba 40 timmar i veckan på ditt “vanliga” jobb och sen driva ditt eget företag vid sidan om. Det som händer då är att du kanske ger max 20 procent till ditt eget företag – och då blir utfallet oftast inte mer än max så mycket… Så fundera på hur mycket tid och energi du kan lägga. Kanske du kan börja med att gå ner i tid på ditt vanilga jobb? Eller spara pengar ett år för att sen hoppa av?
Vi satsade verkligen 120 procent när vi drog igång Foap. Det var väldigt kul, men vi åt, sov och andades företaget, det vill säga att det var vår livsstil.
5) Hur ska du tjäna pengar? Du måste tjäna pengar på din idé, annars är det svårt att satsa 120 procent på den. Se därför till att du har en bra affärsmodell. Ingen bank kommer låna ut pengar till dig och du kommer inte heller kunna ta in investering om du inte har en bra och genomtänkt affärsmodell. Det spelar ingen roll kanske du tänker nu, för du ska ändå inte ta in kapital. Men jo, det gör det ändå. För om ingen bank, investerare, ALMI eller liknande skulle vilja låna ut pengar till dig så kanske det har att göra med att din affärsmodell inte håller. Det är inte alltid ett likhetstecken med det men det kan ändå vara en hint. Så just do it! Öppna en excelfil, var brutalt ärlig mot dig själv (det vill säga gör ingen drömkalkyl) och räkna på om du kan få ihop det.

6) Gör en affärsplan. Det här kan tyckas urtrist, men det är så att vara egenföretagare. Det finns många trista saker som man måste göra och som inte alls har med produkten att göra. Ju bättre affärsplan du gör från början, desto lättare kommer det bli för dig längre fram. Så kavla upp ärmarna och gör grovjobbet redan från början. Här är en bra mall på hur du kan göra en affärsplan.
7) Lansering och nå ut. Hur tänker du att du ska nå ut med din produkt eller tjänst? Att enbart lita på dina egna sociala kanaler är dumt så länge du inte är en stor influencer. Men inte ens då är det en enkel sak att nå ut och att faktiskt få folk att köpa. Så se till att ha en plan för hur du ska göra här. (Det här kommer jag göra ett alldeles eget inlägg om längre fram).

När vi drog igång Foap så satt vi dag och natt och jobbade med att hitta ambassöder i olika länder. Vi tänkte att den dagen vi lanserar så ska hela världen veta det. Och det gav resultat. Gissa om vi var glada när vi var med på CNN TV.

8) Registrera ditt företag. När du vet att du ska dra igång ditt företag – gå in på bolagsverket.se och registrera det med hjälp av ditt bank-id. Du kan välja mellan enskild firma (då är du personligt ekonomiskt ansvarig, och det kan du bara ha om du är ensam ägare), handelsbolag (då är du också personligt ekonomiskt ansvarig men ni kan vara flera ägare tillsammans) eller aktiebolag (då är du inte personligt ekonomiskt ansvarig men det krävs ett aktiekapital på 50,000 kr för att få starta. Ett AB kan du äga med fler personer)
 
Ja jag skulle som sagt kunna göra ett oändligt blogginlägg om det här men slutar här. Hoppas att det kan hjälpa dig. Lycka till ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *