Råd från dietisten

När Mio var liten var han allergisk mot allt. Ja alltså jag menar verkligen allt. Han åt 9 livsmedel. Det var det. Ja jag vet, det är helt osannolikt att han har haft den grejen med. Jag kommer ihåg när vi åkte på semester till Teneriffa. Vi hade en hel resväska fylld med fryst mat med till honom som skulle räcka hela veckan. På ett all inclusive-hotell. Det var omöjligt att äta annat än hemmalagat.
Hur som helst – eftersom det var ganska besvärligt så gick vi hos en dietist på sjukhuset. Vi förde matdagbok, och hon räknade ut och såg till att han fick i sig allt han skulle trots enformig kost.
Jag kommer särskilt ihåg fyra saker som hon sa:

  1. Det finns ingenting nyttigt med råa morötter! Allt det nyttiga kommer fram vid uppvärmning.
  2. Om man kokar grönsaker så försvinner nästintill alla nyttigheter. Därför ska man ångkoka.
  3. Det gör ingenting om man äter samma sak varje dag. Om man till exempel bara gillar en sorts grönsak – broccoli – så går det bra att äta den varje dag. Det viktiga är att man äter varierat under dagen, dvs. enligt typ kostcirkeln.
  4. Gurka, tomat och sallad räknas inte (som grönsaker) Det är bara vatten. Nästan.

Sen jag kom dit och insåg att hon inte ens räknade de grönsaker som vi hade kokat på vanligt sätt så ångkokar jag alltid. Man vill ju inte tvinga i barnen grönsaker som inte gör nån nytta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *