Trender sociala medier 2023

✨Inlägget innehåller reklam ✨

Nu är vi där igen, i slutet av året. HERREGUD vad det går fort. Det är som att hjulet (livet?) rullar på i snabbare och snabbare tempo. Hjälp! Kan någon bara sakta ner det liiite tack? 🙏

Hur som helst, nu ska jag ge mig ut och trendspana kring sociala medier. Vad händer egentligen 2023? Vilka trender kommer råda inom sociala medier? Ja jag tänker ställa mig högt upp på pallen och säga EXAKT vad jag tror och inte ursäkta mig en sekund för att jag egentligen inte har en jävla aning. Ja för det har vi ju inte även om jag efter mina 10+ år i branschen känner att jag har börjat förstå hur det ligger till. Ja men egentligen hur vi människor fungerar. För det är ju det sociala medier handlar om: människor och relationer. Och det tror jag att jag har lärt mig. Men ok, häng med nu då, nu kör vi! 👏

Relationsbyggandet räknas mer än likes

Varumärken kommer mer och mer fokusera på det genuina relationsbyggandet och att faktiskt ha sina följare nära sig istället för att jaga likes och kommentarer. Det kommer vara relationen som är viktig alltså, inte antal likes (även om de ev. kan säga något om relationen man har med sin målgrupp). De sociala kanalerna kommer, som ett svar på detta, erbjuda fler och fler sätt att interagera på och det viktiga är som sagt overall-relationen. Hur den i framtiden ska mätas, ja det får vi se…

Vi börjar ta betalt för bra content

Kommer du ihåg den tiden då vi trodde att det skulle vara omöjligt att ta betalt för tidningar på nätet? Kolla den här artikeln från SVD 2012. Det var en ganska otrolig nyhet, att tidningar började ta betalt för innehåll som “bara” låg på nätet.

Vi kommer gå åt precis samma håll när det gäller sociala medier. Kolla bara Instagram – där kan man börja skapa content som ligger bakom en “prenumerations-vägg” (det har dock inte kommit till Sverige än… men snart…)

Och så Youtube som från och med 2023 erbjuder annonsintäkter för alla som har minst 1000 prenumeranter och minst 40 timmars uppladdat videomaterial. En avsevärd skillnad mot tidigare då siffrorna (kraven) var mycket högre.

Metaverse kommer närmare

Det här går liksom inte riktigt att beskriva. Ungefär som när någon försökte förklara internet för mig innan vi hade det. Det lät så jäkla märkligt. Då.

Metaverse är COOLT! SÅ HIMLA COOLT! Men också så ogreppbart. Hur ska man förklara det? Allt blir liksom ett. Vi kan umgås på helt nya sätt fast vi är på olika platser. Platta Zoom-möten är förmodligen någonting vi kommer fnysa åt i framtiden. Ja nu säger jag inte att framtiden ligger i 2023, det kommer förstås ta längre tid än så… men det kommer närmare. Metaverse kommer närmare och jag kan inte beskriva det bättre än vad Meta gör i sina videos på den här sidan. Kolla till exempel den video som heter “Connect” och den som heter “Work”.

Engagemangsgraden blir viktigare

Förut tittade företag på hur många följare de hade, idag börjar man mer och mer titta på engagemangsgrad. När företag kontaktar mig idag så förklarar de ofta utmaningen med “Vi behöver få högre engagemang på vårt innehåll”. Förut var det mer “Vi vill ha fler följare”. Samma sak när det gäller samarbeten mellan företag och influencers. För ett tag sen satt jag i ett möte med ett företag som ville ha hjälp av mig. De pratade om en influencer som de eventuellt ville börja jobba med, och under hela mötet pratade de om att de ville jobba med just henne eftersom hon hade så hög engagemangsgrad. Det var först några dagar senare som jag reflekterade över att de inte en enda gång hade nämnt hur många följare hon hade. Halleluja! 🙏

Om du är nyfiken på att lära dig mer om sociala medier och utbilda dig till Diplomerad Social Media Manager så kan du kika på min webbutbildning Social Media Academy.

Varumärken börjar ta TikTok på allvar

Det har pratats om TikTok ganska länge nu, och visst är det ett och annat företag som har gett sig ut där men det är ändå långt ifrån den stora massan. Det är få som faktiskt har en strategi för TikTok, men nu är det alltså dags. 👏 Det är under 2023 som kurvan kommer peka skarpare uppåt. Men nej, det går INTE att köra sitt säljande, krängande och kampanjande där. Ännu mindre där än i de andra kanalerna skulle jag säga. Tänk istället: Hur kan vi underhålla, inspirera eller utbilda? Det är tre stora anledningar till att så många älskar TikTok, att de blir underhållna, får inspiration eller utbildas. Men ok, vi kommer alltså se fler och fler varumärken äntra TikTok-scenen. Om du tillhör ett av dem, lyssna nu innan du gör din plan: Se till att underhålla, utbilda eller inspirera (och släpp era produktbilder).

Företag kommer leta efter influencers som är “perfect match”

Förut letade man efter influencers som hade ett visst antal följare. Idag, och framförallt framåt, kommer företag snarare utgå från vilken typ av influencers de ska jobba med. Så om vi till exempel tar ett skönhetsmärke. De skulle kunna bestämma sig för att “Vi vill jobba med 4-5 influencers som har typiska beauty-konton, och 3-4 influencers som INTE har beauty-konton men som ändå når målgruppen”. Detta istället för att bestämma sig för hur stora konton man ska jobba med. Halleluja säger jag till detta. Win, win för alla parter. 👏

Företag anlitar influencers för att skapa content

Varför anlita en sociala medier-byrå när man kan gå direkt till de bästa content-skaparna (som bevisligen är duktiga på att skapa innehåll) och köpa innehåll från dem? Ja jag menar alltså att det, ännu mer än idag, kommer beställas innehåll av influencers som företagen sedan använder i sina kanaler och i sin marknadsföring. Smart va?

Autencitet blir ännu viktigare

Vi blir mer och mer intresserade av att innehåll ska kännas autentiskt. Filter ratas redan av många, man är kritisk till för hårda retuscheringar och vill helt enkelt se saker som de är och faktiskt få den ärliga sidan. Kolla bara Be Real och TikTok Now, två kanaler som bygger på precis detta. Autencitet. Ofiltrerat. Här och nu.

Här och nu. Precis som det ser ut.

Vi blir bättre på att sökoptimera våra sociala kanaler

Du vet vad SEO är va? Du vet det här med att vi vill bli hittade med vårt innehåll högt upp på t ex. Google (som ju är en sökmotor). Så här: När någon söker efter “Trender sociala medier 2023” så finns det stor chans att just det här inlägget hamnar högt upp bland sökresultaten så att jag kan få in nya personer i mitt nätverk. För att uppnå detta krävs det en hel del olika saker (bland annat tekniskt och innehållsmässigt) och man skulle kunna säga att det mest handlar om att skapa bra innehåll så att upplevelsen för användaren blir bra. Nu kommer vi börja jobba mer och mer med detta även i sociala medier, så det är bra om du har koll på vad folk söker efter så att du kan se till att matcha det med hjälp av ditt innehåll.

Vi börja anpassa oss efter kanalerna

Istället för att bara tänka att den här åldersgruppen hänger där och den där åldersgruppen hänger där kommer vi anpassa oss mer och mer efter hur de olika sociala kanalerna faktiskt funkar. Ja vi kommer anpassa oss så att det material vi publicerar på Facebook faktiskt är anpassat för Facebook och det vi skapar för TikTok passar där. Och så kommer vi bli mer strukturerade i våra val. Vi kommer välja kanaler utifrån vad vi vill uppnå. Jag kommer till exempel fokusera på Youtube, podd och TikTok för att attrahera nya följare till mitt nätverk och LinkedIn och Facebook för att kommunicera med de jag redan har. Instagram är en helhetsplattform för lite både och.

Fler varumärken kommer hitta till Youtube

Det är på Youtube (och TikTok) du ska vara om du vill attrahera nya följare! När folk söker efter information, kunskap eller inspiration så ska du förstås möta dem med ditt innehåll på Youtube. Fler och fler kommer satsa på Youtube framöver, speciellt eftersom man nu börjar hålla hårdare i slantarna…

Btw, du vet väl att jag har en Youtube-kanalSocial Media Manager TV – med en massa videos som handlar om sociala medier? Gå in redan nu och prenumerera samt klicka på den lilla klockan. Under 2023 kommer det hända grejer där nämligen! 🚀

Företag börjar gräva där de står och ta hand om det de har

Det är ganska oroligt rent ekonomiskt just nu. Elpriserna är höga, matpriserna är höga, räntorna är höga och det pratas mycket om lågkonjunktur. Detta gör som sagt att företag håller lite hårdare i slantarna och slutar göra kampanjer som inte är 100 % nödvändiga. Resultatet av det blir att man tittar mer på vad man faktiskt har och försöker göra det bästa för den följarskara som redan hänger i ens nätverk. Man börjar inse att det är ens guld och slutar jaga fler, fler och fler. Det i sin tur, ja att man börjar vårda det man har, kommer ge resultat i fler följare. Bra grej ändå va?

Fler branscher kommer börja fokusera på sociala medier

Mina tre senaste utbildningar har varit hos företag som har haft förmånen att under pandemin haft HUR MYCKET SOM HELST ATT GÖRA. Ja alltså FÖR mycket. Jag pratar om företag kopplade till heminredning och liknande. De har inte velat fokusera för mycket på sociala medier eftersom de inte har kunnat ta emot fler kunder. Angenämt problem. Nu däremot… ja men nu är det ingen rolig bransch att vara i och man börjar inse att man behöver bygga varumärke för att även lyckas framåt. Och var gör man det bäst? Just det! I sociala medier. (Välkomna! 😍)

E-postlistan blir ännu viktigare

Ja men om vi nu kommer börja gräva där vi står och faktiskt ta hand om det (de) vi har så är det en självklarhet att e-postlistan kommer hamna i fokus. Det går inte att enbart förlita sig på de sociala kanalerna, vi behöver ha kontrollen själva och kunna styra när vi ska nå fram till folk. Om du inte redan har en strategi för att samla in e-postadresser och jobba med mail så är det hög tid nu!

Japp. Det var det! Hoppas att det här ger dig nån slags fingervisning om vart du ska. Jag ska sätta mig och ha en heldags workshop för att bestämma vart fokuset ska ligga nästa år. Återkommer och berättar mer om det sen.

Puss!

1 thought on “Trender sociala medier 2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *