Bra egenskaper att ha om du vill lyckas som Startup-entreprenör och fortfarande må prima:
- Nerver av stål! Du måste tåla svajigheter om och om igen. Om du är en trygghetsjunkie, speciellt när det kommer till ekonomi, så är det här fel karriärsval för dig.
- Uthållighet! Det finns ingen tjänst som byggs friktionsfritt under ett halvår, lanserar och sen går alldeles fabulous direkt. Du borde fråga dig själv, innan du drar igång en startup, om du är typen som gillar att dra igång grejer eller om du drivs av annat. Om du är en “dra-igång-person” som kanske inte är lika duktig på att förvalta så borde du tänka en gång extra. Det krävs tid, engagemang, tid, tid, engagemang, tid och engagemang. Under lång tid. Det gäller alltså att hålla ut. Länge, sa jag det?
- Optimist! Det kommer alltid att dyka upp perioder då du tvekar över din produkt. Är den så bra egentligen? Ger den värde? Då är det viktigt att inte hamna för djupt i den svackan, och det är viktigt att våga drömma och tänka stort. Inte vara för
realistiskpessimistisk. För att kunna “Think big” så måste du vara optimistisk. - Kunna ta kritik. Du kommer att få hur mycket kritik som helst på din produkt. Du skulle gå under om du skulle ta det personligt, så har du svårt att skilja på dig själv och ditt företag… tänk efter före. Sen är det viktigt att du tar kritiken rätt när du väl får kritik. Att få kritik på din produkt är det bästa som kan hända. Är det från användare så innebär det att det finns någon som brinner för din produkt men som vill att den ska bli bättre. Om det är från folk som du känner så har de förmodligen exakt samma anledning. Ta emot all kritik snyggt! Gå inte in i försvar och förklara varför eller skyll på en massa logiska omständigheter, det är man inte intresserad av när man är schysst och ger feedback. Ta emot det snyggt och utvärdera (utanför budbärarens sfär) huruvida ni ska åtgärda eller inte. Det vill säga – du måste kunna ta emot kritik på ett snyggt sätt och inse att det är värdefullt för dig och inte har med dig som person att göra.
- Flexibel! Om du blir stressad över tvära kast och förändringar så kommer du inte att trivas som en startup-entreprenör. Du måste vara beredd att byta väg. Om och om igen. Och kanske till och med slänga jobb som du har lagt ner timmar på. Du vet förmodligen att det finns ett problem som behöver lösas, men det är inte alls säkert att första tanken på hur lösningen ska göras är rätt. Nej, det krävs ofta både en och flera itereringar innan en produkt blir riktigt bra! Ta inte en iterering som ett nederlag, eller personligt för den delen. Se det som en självklarhet i utvecklingen. Ibland kanske du till och med måste tänka om helt och hållet och göra nånting helt annat än det som var grundtanken. Behåll visionen men låt vägen dit få ändra riktning om nödvändigt.
- Lyhörd men sorterande. Fråga andra om råd! Be om hjälp. Be om feedback och förslag på förändringar och förbättringar. Lyssna och ta in allt… men… du måste lära dig att sortera. Det kan säkert vara så att alla förslag är bra, men de kanske inte är för dig och din produkt. Fundera över vem det är som ger dig förslaget. Är det någon som har fått ut en produkt själv? Är det någon som förstår din marknad? Jag säger inte att alla måste ha gjort resan själva för att kunna komma med bra råd men eftersom man får så enormt många (Det ska vi vara tacksamma för!) råd så krävs det att vi sorterar. Annars kommer du aldrig att få ut din produkt. Tänk efter vad du och ni vill innan ni agerar på alla råd.
- Papegoja! Du kommer att höra dig själv pitcha ditt bolag i snitt tio gånger om dagen. Varje dag. Varje vecka. 365 dagar om året. Det gäller att du står ut med att höra dig själv säga samma sak om och om igen.
- Stå ut med att vara i beroendeställning. Om du vill ta in kapital i ditt bolag så krävs det att du träffar investerare och pitchar för dem. Du är förmodligen beroende av att få in kapital förr eller senare för att överleva. Då kan det lätt hända att en känsla av beroendeställning infinner sig. Men! Nu kommer det motsägelsefulla: Försök att inte tänka att du är i beroendeställning till en affärsängel utan att det är en affär som görs, där du ger 24/7 av din tid och engagemang, och han eller hon köper andelar. Win-win alltså. För att minska risken för känsla av beroendeställning – Ta in kapital i tid!
[…] det här inlägget finns redan på svenska, här. Jag kommer göra vissa inlägg dubbelt i fortsättningen, så ibland dyker det upp ett […]
[…] and downs – Jag har touchat ämnet tidigare, och då ur perspektivet att det är viktigt att inte hamna för djupt i de där downsen när man […]