Det pågår ständigt en ganska vild debatt om huruvida LCHF-kost är bra eller dåligt för en diabetiker. Och jag förstår grejen att man inte kan ta bort allt insulin bara för att man går på en strikt LCHF-kost. För det är farligt. Man behöver alltid en grunddos av insulin, oavsett. Det tror jag oavsett vad folk säger, eftersom jag ser det tydligt på mitt barn. Han behöver insulin. Punkt.
Men… däremot så känns det väldigt konstigt att de (sjukvården) förespråkar vitt mjöl och pasta (det finns väl inget bra med vitt mjöl?), eftersom ju mer man äter av det desto mer insulin måste man ta. Det känns ju knäppt att stoppa i sig sånt som man måste ta medicin mot för att kroppen ska kunna hantera.
Nu är ju Mio ett barn, och jag skulle aldrig vilja (eller våga för den delen) begränsa honom med någon strikt diet, men det jag däremot kan göra är att hitta kolhydratfattiga livsmedel och maträtter för att hjälpa att hålla styr på hans blodsocker. Speciellt när han blir hungrig sent på kvällen eller när han ska äta chips eller godis, då är det toppen om maträtten innan innehåller så få kolhydrater som möjligt. För att spara dem till snackset. Och när han har sin huvudvärk under en längre period. Då är hans blodsocker ofta omöjligt att sänka – eftersom kroppen är stressad och han dessutom inte rör på sig – och därmed blir det svinviktigt att vara extremt duktig med kosten då. Nu när han har varit frisk ett tag och det dessutom är sommar (han är mycket i rörelse) så är blodsockret mycket mer förlåtande.
Hur som helst, jag ska leta fram nya LCHF-rätter som jag kan laga, och igår köpte jag (väldigt dyrt, men ändå värt det hoppas jag. Han måste gilla det eftersom jag betalade 79:-) knäckebröd till honom. Bra att ha på kvällen om han vill äta nåt efter middagen.