? Till alla diabeteshjältar ?

Det är fint att det finns en dag på året då vi uppmärksammar alla diabeteshjältar som varje dag, dygnet runt och året runt kämpar med blodsockerdippar, blodsocker som skjuter i höjden, sprutor, kontroller, humörsvängningar, darrningar, yrsel och kontrollerande av maten. Som varje år tar runt 2000 sprutor i magen eller benen för att få i sig det livsnödvändiga insulinet, som tar över 4000 stick i de stackars fingertopparna som förmodligen redan har mist känseln, som flera gånger i veckan drabbas av känningar då kroppen skakar och är på väg att svimma, som flera gånger i veckan på grund av högt blodsocker förgiftar blodet i kroppen och som alltid lever med vetskapen att ju fler gånger man har högt blodsocker desto nämare följdsjukdomar och död är man. 
Diabetes är en fruktansvärd sjukdom och man lever med en ständig risk om att svimma av, och kan aldrig vakna om man inte får socker eller akutspruta. Men vem vet det? Typ ingen. Jag hade ingen aning om det innan Mio fick diabetes.
Så här är det: Svimmar en diabetessjuk person så är det bara en sak som gäller – GE SOCKER! Eftersom hen inte kan svälja när hen är avsvimmad så gäller det att smeta på en massa socker, honung, sylt, saft eller whatever som är sött, under läpparna! Lyft alltså på läppen och smeta ner hela tandköttet med nåt sött. Så kan du rädda liv ♡
Jag önskar att alla visste det – det hade varit så mycket tryggare som diabetesförälder om jag visste att det var allmänt känt hur man räddar en diabetiker som svimmar. För det där med att få känningar och lågt blodsocker – det händer flera gånger i veckan…
Jag brukar se till att Mio har med sig flytande glukos (som finns att köpa på Apoteket) i skolväskan, på träningar och så vidare… Allt för att underlätta för andra om det värsta skulle hända. Om en diabetiker svimmar så är det bara att smeta på allt vad man kan, under läpparna alltså.
Förresten så kom ju avsnitt 2 av min och Josefines Barndiabetespodden ut igår – och vi pratar om första tiden hemma efter att man har kommit hem från sjukhuset. Det var en tid då jag inte ens vågade duscha utan att ha kontakt med Mio. Tänk om han skulle svimma… Ja det där har lugnat ner sig, jag är inte lika nojig idag, thank god ?
Om ni vill hjälpa forskningen framåt (Drömmen vore ju ett botemedel förstås, eller att de kunde hitta orsaken till att man får diabetes typ 1 och hellre utrota sjukdomen) så kan ni skicka ett sms till 72 980 med texten “DIABETES100” för att skänka 100 kr eller “DIABETES200” för att skänka 200 kr. Jag skulle bli överlycklig om alla mina bloggläsare, som känner att ni har en hundralapp över, skulle göra det. Det skulle så klart göra stor skillnad. Lämna gärna en kommentar här om du har gjort det så ska jag skicka en stoooor cyberkram ?

0 thoughts on “? Till alla diabeteshjältar ?

  1. Tack vad glad jag blir av ditt inlägg.jag är givetvis månadsgivare både i diabetes och vänder. Vi borde alla lägga 200 varje månad eller mer

  2. Är så glad för all uppmärksamhet diabetes fått i sociala medier idag. Önskar det vore så alla dagar! Ikväll hoppas vi att galan får pengar till forskningen att rassla in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *