Jag försöker vara rak, tydlig och ärlig

På tal om min föreläsning och det som jag ska prata om där… En annan nyckel som jag använder – eller i alla fall alltid försöker använda, jag ska inte påstå att det alla gånger är lätt – är att jag försöker vara rak, tydlig och ärlig. Det kan tyckas vara den allra mest självklara saken men jag har sååå många gånger i livet inte varit rak i det att jag har undrat om en annan person är sur, tog illa upp, blev arg etc… utan att fråga om det var så. Och det är sååå många gånger som jag har bemötts av tvetydighet och dubbla budskap och bara accepterat det och själv tagit problemet på mig. Ett exempel är att jag var på en arbetsplats där det var “typ okej” att jobba hemifrån nån gång ibland om man ville/ behövde. Men sen, om någon annan av medarbetarna klagade på det, ja men då fick personen som hade gjort det en åthutning av VDn. Men ändå så var det liksom nånstans ok… om inte någon annan klagade. Och ändå så hade personen ifråga suttit hemma och jobbat. Och får sura miner tillbaka… Då hade det ju varit mycket bättre att vabba eller sjukskriva sig om det nu var pga. sjukdom som man jobbade hemma. Förstår ni hur jag menar?
Jag – som på den tiden inte kunde sätta ord på att det här var dåligt ledarskap och dubbla budskap – vågade aldrig jobba hemifrån. Ja men det finns mängder av situationer som jag har hamnat i där jag har frågat mig “Vad menade hen? , “Blev hen irriterad nu?”, “Menade hen att jag skulle XXX istället?” och så vidare… och utan att jag då har frågat. Det är så jäklans enkelt ju. Förstår jag inte så frågar jag! Vad menade du nu? Jag förstår inte riktigt! Så enkelt men ändå så väldigt svårt att göra.
Och samma sak om jag tycker att någon gör något som gör mig irriterad eller som eventuellt skulle kunna få mig irriterad – låt oss säga att någon alltid är sen och låter mig stå och vänta – då är det så mycket bättre att säga till på ett schysst sätt. 
Bara tala om (utan att hoppa på) att “jag optimerar hela min dagar noga för att komma i tid till dig så det känns lite snopet när du ofta är försenad. Skulle du kunna tänka på det i fortsättningen?” Typ så, utan att vara översittare eller irriterad. Sånt är alltid bäst att ta när irritationen har lagt sig så klart. Och ja, det ÄR svårt. Jag jobbar ständigt för att bli bättre på det, eftersom jag vet att det bara är jag som kan sätta mina gränser, eller hur???‍♀️
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *