Mäta trafik i sociala medier

Hörni, det här med att mäta vad vår arbete i sociala medier ger… Jag upplever att det är många som tycker att det är svårt och att man liksom inte “är typen som är duktig på Google Analytics och siffror”, men jag tänker att jag med det här inlägget ska göra dig lite peppad på att komma igång. Så att du får självförtroende. ?? Så här kan du tänka:
  • Först och främst — ta reda på vad verksamhetens mål är innan du sätter dig och börjar mäta på din kammare. Det är ingen idé att du försöker mäta vad ditt arbete ger i faktiska kronor om du inte har koll på verksamhetens mål.
  • När du vet vad företaget har för mål så blir det mycket lättare att räkna ut ROI (Return on investment). Låt oss säga att två av målen är att öka försäljningen och sänka försäljningskostnaden. Du behöver då ha koll på vad det ni säljer kostar, vad det ligger för kostnader bakom försäljningen (till exempel din tid, vad själva annonsen — om du gör en annons — kostar) och konverteringsgraden. Några av de här siffrorna får du från din chef eller från den som har hand om ekonomin tänker jag, och några av dem kan du få direkt från till exempel Facebook (om det är där du skapar en annons eller jobbar organiskt).
  • När du har koll på de här siffrorna så kan du räkna ut ROI, det vill säga hur mycket du får tillbaka på varje annons, eller på ditt nerlagda arbete.
  • Sen ska du ta fram KPI'er, det vill säga nyckeltal som ska vara stöttande till det stora, eller de stora, målen. Bra nyckeltal i det här fallet kan vara räckvidd, trafik till säljsidan på sajten, kostnad per konvertering och interaktion. Ju fler som nås desto fler kommer ju vara potentiella kunder eller hur? Och därmed fler personer som kommer till sajten. Och ju mer interaktion ni har på era inläg desto fler kommer att nås (eftersom de sociala kanalernas algoritmer älskar kommentarer, likes och delningar). Och om kostnad per konvertering sjunker — ja men då sjunker ju försäljningskostaden, eller hur?!
  • Det du behöver, rent tekniskt, för att kunna mäta är Facebook-pixeln och Google Analytics (eller ännu hellre Google Tag manager). Det här är nånting som du kan lägga på en utvecklare. Det ska inte ta mer än en halvtimme, timme. Sen behöver du också få hjälp så att du kan följa upp nyckeltalen (KPI'erna). Det kan jag inte säga hur lång tid det tar… så fråga! Det är nämligen beroende av fler faktorer; hur sajten är byggd, hur många kodsnuttar som ska läggas ut etc…
Så…. för att summera det: När din chef ber om att du ska mäta — börja med att fråga vad företagets mål är. Och sen, när du vet det, så kan du börja sätta upp nyckeltal och beställa det du behöver från den som kan det tekniska. Det är faktiskt inte så svårt som man kanske kan tro. Lycka till! ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *