Hur får man fler följare på Instragram?

“Hur får man fler följare på Instagram?” Denna ständiga undran. Vi alla (eller i alla fall vi som jobbar med Instagram på ett eller annat sätt) funderar kring det, och pratar ofta om det. Och det finns givetvis inget enkelt svar. Jag skulle säga att “Det beror på…” Det beror på vem du är och vad du är intresserad av, och hur din karriär på Instagram har sett ut hittills. För regel nummer ett är:
1) Hitta ditt eget jag (ja antingen som person eller som varumärke) istället för att inspireras för mycket av andra. Inspiration är bra, men du måste gå in i dig själv och ta reda på vem du är och vad du är intresserad av. Och sen, kanske det viktigaste, också lägga ambitionsnivån på en nivå som du känner att du klarar av att hålla övertid. Om det inte funkar i din vardag att posta perfekta bilder varje dag, så som  dina favoritkonton kanske gör, ja men då får du hitta nåt annat som är bra. Du kanske istället är grym på att skriva texter som engagerar? Eller på att lyfta ett visst ämne som du är passionerad för? Hitta vad som passar dig. Ju närmare dig själv du kommer desto mer framgångsrik blir du. Och ja, det här gäller som sagt även för företag och varumärken.
Men förutom det då… när man har “hittat sig själv”, vad gör man då? Ja men jag fortsätter listan, varsågoda!??‍♀️:
2) Var inte rädd för att skriva längre texter om de har ett innehåll. Allt handlar om innehåll. Det funkar sällan att skriva “Happy friday” längre, vi kräver ofta mer än så. Visst… “Happy friday” KAN funka om det är så att du jobbar på ett väldigt tydligt sätt med dina bilder istället. Men oftast så gillar vi sånt som har mer innehåll i sig.
3) Istället för att ständigt jaga nya följare – ta vara på dem du har och se till att du gör det riktigt bra för dem att hänga hos dig. Ju bättre de får det hos dig desto fler följare kommer du att få. Satsa på kvalitet när det kommer till relationsbyggande alltså, du kommer ändå att få kvantiteten på köpet.
4) Det pratas mycket just nu om att vi inte vill ha så mycket filter och välputsade, perfekta bilder längre, och nu ska jag ge mitt tips kring det här området: Först och främst – alla de influencers som har blivit stora tack vara välputsade bilder, och som idag är mer eller mindre “kändisar”, ja det är klart att vi tycker att det är superspännande att få lite mer insyn i hur deras liv är på riktigt. Utan filter. MEN… tänk efter… du kommer aldrig börja följa en “vanlig” människa på Instagram om bilderna är trista och oinspirerande, eller hur? Inte om du inte känner, eller känner till, hen i alla fall. Det måste vara nåt som lockar för att vi ska fastna. Och då krävs det nån slags kvalitet, antingen på bilderna eller i texterna. Så jag skulle säga att om du är ute efter att växa så krävs det att du satsar på kvalitet, men det behöver absolut inte innebära att du förskönar med hjälp av filter och orimligt snygga poser. Ja men ni fattar va? Vi kan ge kvalitet utan att göra det på ett oäkta sätt.
5) Det finns en teknisk detalj som är rätt avgörande när det kommer till Instagram. Jag gillar inte att tänka så mycket på algoritmerna och tekniken utan försöker istället tänka att om jag gör relationsbyggandet på ett bra sätt så blir det, per automatik, bra… men så finns det ändå en grej som gör tydlig skillnad för hur stor räckvidd ett inlägg får: Tidpunkten när vi postar! Jag skulle säga att det i de flesta fall är som bäst att posta söndagar till torsdagar mellan kl. 20,00 – 21,00 och i andra hand tidiga vardagmorgnar vid 7-8-tiden. En bild som postas mitt på dagen går oftast mycket sämre eftersom färre kommenterar och likear då, och bilden därmed får lägre räckvidd. 
Det skulle vara jättekul att höra hur ni tänker kring Instagram. Har ni liksom er “nisch” där eller är det svårt att bestämma sig? Eller kör ni bara ett konto som mer är till för nära och kära? Berätta gärna, jag tycker att det är så intressant med Instagram. 

49 thoughts on “Hur får man fler följare på Instragram?

  1. Ett tips jag har är att faktiskt kommentera hos andra och visa att man är aktiv. Skriva intressanta kommentarer lockar in folk till dig,

  2. Jag har ett privat konto där jag inte bryr mig så mycket om ”snygg feed”. Privat konto, för vänner och familj liksom. Sen har jag ett inredningskonto där jag tänker väldigt mycket på feeden, tidpunkt jag lägger ut osv.

  3. @interior.etc heter inredningskontot. Ja men precis. Det och hur bilderna ”passar ihop”. Lyckas inte alltid, och är GRYMT hård mot mig själv så är aldrig nöjd. Men försöker tänka ”good enough”. ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *