Sömn är viktigt!

Jag är lyckligt lottad, jag har nämligen alltid haft lätt för att sova. Så fort jag lägger huvudet på kudden så somnar jag. Jag tycker till och med att det kan vara lite tråkigt ibland eftersom jag inte kan läsa en bok i sängen, eller se film. Japp, där har ni svaret på varför jag aldrig ser på tv eller serier.
Det här med att jag har lätt för att somna innebär inte att jag alltid har skött min sömn dock. Jag har alltid tyckt mig kunna klara mig fint på få antal timmars sömn och har liksom inte riktigt prioriterat det. Är det något jag har tummat på när det har varit stressigt så är det sömnen. “Äsch, jag sitter uppe tills det är klart…” Men… det är urdumt! Inte för att jag kom till en punkt där jag plötsligt var väldigt trött, nej det var snarare så att jag bara insåg att sömn är svinviktigt. Det säger all forskning och det finns hur mycket fakta som helst, men det är viktigt att inte bara förstå det intellektuellt, utan också av sig själv, inifrån.  Det är därför det är bättre att låta barnen gå ut en gång utan jacka (om det nu skulle vara tjat om den varje morgon) för att de själva ska känna hur det känns. Det är en väldigt mycket bättre motivator än en förälders tjat.
Hur som helst, sen jag tog till mig det här med sömn – inifrån – så är jag väldigt noga med att sova 7-8 timmar per natt. Och nu när jag går den här utbildningen och jobbar samtidigt, och livet är ganska hektiskt, så har jag lagt mig ännu tidigare – tillsammans med barnen – och sovit ännu fler timmar. Visst, jag går ju upp på nätterna med Mio, och tar blodsocker, men totalt sett så ligger jag i sängen många timmar och har dessutom lätt för att somna om när jag har varit uppe. Detta har gjort att jag faktiskt känner mig helt okej med att gå upp 4-5 vissa morgnar, för att komma ikapp.
Och det bästa av allt… nu är det bara ett par dagar kvar av utbildningen, sen kommer jag ha oceaner av tid känns det som. Vad det första jag kommer att säga till mina PT-kunder är? “Är du villig att satsa på din sömn? För annars tar det myyyycket längre tid att bygga muskler eller gå ner i vikt”
Peter, min vän och kollega i branschen (som jag saknar väldigt mycket nu när jag har försakat allt utom utbildning, barn och träning) är KBT-terapeut och har skapat ett program som Pfizer använder till personer som lider av sömnproblem. Kolla i AppStore om du är intresserad. Själv behöver jag som sagt inte nåt program, utan bara en kudde.

0 thoughts on “Sömn är viktigt!

  1. […] Det är himmelrike att sova hemma efter att ha tillbringat halva natten på en pall och resterande halva (ja men alltså nu pratar vi totalt 3 – 4 timmars sömn) i en lutande soffa. Igår gick vi och la oss 20,00 och somnade hela familjen kl 21. I samma säng. Så jag har liksom legat i kläm mellan två sparkande små killar i natt. (Vad är det med barn som så gärna vill trycka med ben och fötter tills det säger stopp? Stoppet i det här fallet är då min kropp) Ville ha Mio nära mig för att ha lite koll så vi trängde ihop oss. Lite rörig natt men oj vad skönt det är att ha fått sova hela natten ändå. Lite ironiskt att jag precis hade skrivit ett blogginlägg om hur viktig sömnen är. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *