Så söker du investering

En av de grejerna som flest människor tycker verkar svårast när man startar ett startup-bolag är det här med investering. Det tyckte jag också innan – men efter några rundor har jag insett att den första investeringen, den där man kanske tar in 2-500,000 SEK är “enkel”. Om man har en bra idé, affärsmodell och ett bra team vill säga. Men om vi utgår från det men att du inte har några som helst investerarkontakter så har jag några tips:

  1. Sök på LinkedIn – men kolla först så att det verkligen är en investerare som går in med kapital. Det finns många så kallade investerare som inte har pengar att investera. Vissa går in med arbetstid till exempel. Sök efter “affärsängel”, “business angel”, “investerare” eller liknande.
  2. Nätverka! Gå på så många startup-events som möjligt och tala om att du söker kapital. Fråga folk om de känner nån som känner nån…
  3. Se till att slipa din elevator pitch – och ha alltid energi när du pratar om ditt bolag!
  4. Gör research! Innan du pratar för mycket och länge (slösar tid) med en investerare – kolla upp vad hen har gjort tidigare, vilka investeringar hen har gjort. Är det någonting som du ska räkna med när du letar kapital så är det att det tar tid, och det är ok, men se till att du lägger din tid på rätt personer.
  5. Sök bland liknande bolag! Kolla runt vilka investerare andra bolag inom samma typ av branscher har. Det är ofta bara en googlesökning bort; Ex. “Foap funding“, eller så kan du gå in på Crunchbase.
  6. Gå in på Angel.co  och sök investerare där.
  7. Jag har dessutom en lååång lista över svenska investerare som du gärna får ta del av om du hör av dig till mig. Det enda jag kräver är att du gör research innan du kontaktar någon av de investerarna, så att du bara kontaktar de som är relevanta för ditt bolag. Massmail funkar inte 😉

Det finns även andra sätt du kan finansiera ditt bolag på; Almi-lån, crowdfunding, banklån etc.Startup-Funding-Snapshot
Bild lånad härifrån.

0 thoughts on “Så söker du investering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *