Varför är det fult att vilja gå ner i vikt?

Jag skrev för ett tag sen att jag blev upprörd över all smalhets som vi har blivit itutade sen barnsben. Smalhets! Jag gillar inte att det bara ska finnas ett ideal. Och helst inte ett som för de flesta av oss är ganska orealistiskt. Men det innebär inte att det är fult eller fel att vilja gå ner i vikt, eller att man som PT ibland (ganska ofta faktiskt) hjälper folk att gå ner i vikt. Det måste ju få vara helt okej, eller? Det behöver absolut inte ha med smalhets att göra. Många är överviktiga och behöver, eller i alla fall vill, gå ner i vikt. Andra vill bygga muskler och gå upp i vikt. Vissa har prestationsinriktade mål, så som till exempel att man vill bli snabbare eller starkare och det tror jag faktiskt är det som vi mår allra bäst av, de där prestationsinriktade målen som inte har med utseende och yta att göra.
Men till saken nu då: det var någon som kommenterade att hur kunde jag ena dagen lägga ut tips på hur man går ner i vikt och sen nästa dag klaga på smalhetsen. Och jag såg också att Mia från Bloggkommentatorerna hade kommenterat det. Och jag förstår det, men håller absolut inte med. Smalhets och sjuka kroppsideal är en sak, men att ha som mål att gå ner i vikt är en helt annan. Allt beror ju på vad man utgår ifrån, och jag lägger ingen värdering i varken “gå ner i vikt”, “gå upp i vikt” eller “bygg muskler” – det jag lägger värdering i är bilderna. Kropparna. Idealen. Eller de som står bakom det då alltså. Det är det jag inte gillar. Jag gillar inte att det finns ett ideal och att allt annat är för mycket, för långt, för kort, för tjockt osv. Jag skulle vilja att fler olika kroppar syntes i media, att vi kunde få inspireras av olika kroppstyper istället för bara en och samma smala modell.
Men… det har inte någonting som helst med kostprogram och träningsprogram att göra. Det är inte mer fult att vilja gå ner i vikt än att vilja gå upp i vikt. Allt måste vara okej och det måste få finnas tränings- och kostprogram för alla, utan att det ska vara fult. Varför är det fult att vilja gå ner i vikt? Man måste ju titta på vad man utgår ifrån, eller hur?
Jag vill inspirera andra att ha kul i sin träning, att gå ner eller upp i vikt på ett “lagom” och hälsosamt sätt, att låta det ta tid att bygga muskler eller utöka konditionen. Och så vidare. Alla mål är okej  – men för den sakens skull så gillar jag inte smalhetsen. Förstår ni skillnaden? 🙂
Vi borde ta efter kidsen mer… de “tränar” för att kunna göra roliga saker. Älskar det♥DSC_0103

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *