Frågor&svar om styrka och styrketräning

Jag fortsätter med att besvara era frågor. Den här gången med fokus på styrka och styrketräning. Om du hellre vill läsa frågor & svar kring viktnedgång så hittar du dem här.

Frågor om styrka och styrketräning:

  • Hur tränar jag för att klara att göra chins? Man blir bra på det man tränar, så genom att göra… tadaaa chins. Men det kan man ju inte till en början. Det är för tungt. Däremot kan du använda gummiband som du sätter runt knäet så att du kan dra dig upp och sen hålla emot på vägen ner. Det blir en halv chin kan man säga. Förutom det: Latsdrag! Och sälrodd. Och så kan du komplettera med lite bicepsträning. Men fokusera mest på latsen!

Latsdrag är den här maskinen.h f2 preset

  • Vilka övningar är de bästa att göra på gymmet om jag är nybörjare? Gå till en instruktör som kan visa dig maskinerna första gången, eller boka en timme med en PT. Vilka övningar du ska göra beror helt och hållet på vad du har för förutsättningar samt vad du har för syfte med träningen, men okej låt oss säga att du inte har några skador och inte några alltför stora “svagheter”. Det här är svårt eftersom jag skulle vilja veta mer om dig… men nu säger jag generellt att: Börja med maskiner, de är mest stabila och minst risk att skada sig i. Kör “leg curl” och “leg extension” för benen. Lägg dig på golvet och gör bäckenlyft (också kallat höftlyft), kör i nån slags roddmaskin, gör den här övningen för axlarna (där du ligger med överarmen intill kroppen och vinklar upp och ner underarmen),


och avsluta med plankan. 
Glöm inte att värma upp och stretcha både före och efter. Dynamiskt innan träningen och statiskt efter.

  • Varför förespråkar många att man ska köra grundövningar? Varför är det bättre än nåt annat? All träning som leder mot målet är bra träning, och jag tycker att man ska träna den slags övningar som man gillar, så blir det av. Personligen tycker jag att grundövningar (knäböj, marklyft etc.) är bra eftersom de påminner om rörelser som vi gör i verkliga livet, samt att de tränar många delar (ofta hela kroppen) i en och samma övning. Fiffigt va?
  • Hur tränar jag för att få långa slanka muskler? Är så rädd att bli för biffig. Det finns tre saker som jag vill säga om det här: 1) Det är SVINsvårt att bli biffig! Folk kämpar (!!!) med strikta program och ännu striktare kost och återhämtningsprogram för att bli riktigt biffiga. Och de tränar mycket. Riktigt mycket. 2) Jag vet inte om du är tjej eller kille, men tjejer har generellt ännu svårare för att bli biffiga. Vi har inte samma genetik helt enkelt. 3) Våra muskler ser ut som de gör, och när vi tränar de blir det större och i den form som ens genetik har bestämt. Det går inte att träna sig till korta och bulliga eller långa och slanka muskler. Muskler är muskler och när de blir tränade växer dem. Det ser ut på ett visst sätt för mig och kanske på ett annat för dig. Det som däremot kan göra att det ser ut som att man blir bullig och större – det är om man lägger på sig fett mellan musklerna.

Vill du även läsa Frågor & svar om att Gå ner i vikt så kan du göra det här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *