Klippa YouTube-videos – Hur får jag använda musik?

Igår kväll satt barnen inne i Alvins rum och spelade PS4 tillsammans och jag satt och klippte min och Alex första YouTube-video. Det tog typ ett dygn innan jag ens kom igång eftersom jag först skulle hitta vilket program som är bäst att klippa i och sen tömma datorn, installera nytt operativsystem och så vidare. Det är alltid så när jag ska göra nåt nytt, att förberedelserna tar så lång tid att det finns risk att jag ger upp innan jag ens kommer igång. Men det gjorde jag alltså inte. Jag kom igång, och det är sååå kul! Jag har så klart klippt videos innan men det här är nåt helt annat. Först och främst så är det mycket roligare eftersom det känns som att jag umgås med Alex, som jag ju älskar att göra, medan jag klipper och sen så kan jag gå loss och vara hur kreativ jag vill.
Jag älskar ljudeffekter, emojis, bilder och annat som dyker upp i videos, och också när man klipper det väldigt “rappt”. Sen är ju musiken svinviktig. Den gör sååå mycket för stämningen. Men hur får jag använda musik egentligen? Jag trodde att det aldrig någonsin var ok att använda andras musik om man inte har rättigheter, men så märker jag att fler och fler gör det, om än i små portioner, på YouTube. Jag har försökt läsa på lite om vad YouTube skriver om det här, och tolkar det som att jag – om det inte är i kommersiellt syfte – kan vara ganska safe med att använda en kortare bit av en låt. Eller? Är jag helt ute och cyklar? Vad tror ni?
Så här står det ju: “Det är mer sannolikt att det anses tillåtet att låna små delar av ett verk än stora stycken.” 
Vad tror ni?
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *